NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Zeleninová polievka s kuracím mäsom a smotanou.
Zeleninová polievka s kuracím mäsom a smotanou.
Recept Zeleninová polievka s kuracím mäsom a smotanou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Zeleninová polievka skvelo zahreje a zasýti. Pripraviť si ju môžete kedykoľvek, no práve počas chladného jesenného či zimného obdobia padne najviac vhod. Tentokrát som ju zjemnila aj smotanou, vďaka čomu získala oveľa lepšiu chuť.

Ivana Reisingerová Ivana Reisingerová    ·   27.10.2024

Zeleninová polievka s kuracím mäsom a smotanou.

Zeleninová polievka skvelo zahreje a zasýti. Pripraviť si ju môžete kedykoľvek, no práve počas chladného jesenného či zimného obdobia padne najviac vhod. Tentokrát som ju zjemnila aj smotanou, vďaka čomu získala oveľa lepšiu chuť.

25 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Vývar

podľa potreby
kuracie skelety
podľa potreby
cibuľa
podľa potreby
nové korenie
podľa potreby
bobkový list
podľa potreby
celé čierne korenie
podľa chuti
soľ
podľa chuti
smil
podľa chuti
ligurček

Polievka

2 ks
kuracie stehná
50 g
maslo
1 ks
cibuľa
200 g
mrkva
100 g
petržlen
100 g
zeler
150 g
pór (biela časť)
5 strúčikov
cesnak
2 lyžice
hladká múka
1,5 l
vývar (pripravený v recepte)
400 g
zemiaky
podľa chuti
soľ
50 g
kučeravý kel
250 g
karfiol
2 dcl
smotana
1 lyžica
ligurček
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Zeleninové polievky sú rýchle a chutné. Uvariť si ich môžete pokojne aj na viac dní. Tým, že nie sú tak ťažké, ako napríklad mäsové pokrmy, sú vhodné nielen na obed, ale aj na večeru.

  1. Deň pred varením polievky si z kuracích skeletov, cibule, nového korenia, bobkového listu, celého čierneho korenia, soli, smilu a ligurčeka pripravíme vývar.
  2. Na druhý deň dáme do vývaru kuracie stehná a uvaríme ich domäkka.
  3. V druhom hrnci zohrejeme maslo a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom pridáme mrkvu, petržlen, zeler a smažíme, pokým zelenina pekne nerozvonia. Následne pridáme nakrájanú bielu časť z póru a ešte smažíme.
  4. K zeleninovej zmesi pridáme najemno nakrájané strúčiky cesnaku, ktoré necháme rozvoňať. Potom poprášime múkou, premiešame, pridáme vývar a poriadne rozmiešame.
  5. Do hrnca dáme zemiaky nakrájané na kocky. Posolíme, privedieme k varu a varíme domäkka. Pridáme nakrájaný kučeravý kel, karfiol rozobraný na ružičky a varíme, kým nezmäkne. Nakoniec zjemníme smotanou, pridáme nakrájané kuracie mäso a necháme krátko povariť. Následne stiahneme z ohňa, pridáme nakrájaný ligurček a už nevaríme, len necháme na pár minút prejsť.

Zeleninovú polievku podávame horúcu. Ideálne hneď po dovarení. Pred servírovaním ju môžete ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár