NajRecept.sk Dezerty Najlepšie dezerty Cheesecake Zebrovaný makový cheesecake.
Zebrovaný makový cheesecake.
Recept Zebrovaný makový cheesecake.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Nebíčko v papuľke. Ten, kto miluje mak si určite príde na svoje. Dokonca krásne vyzerá, keďže sa vrstvy vo vnútri striedajú. Tento cheesecake neobsahuje klasický sušienkový základ, ale cesto z masla, ktoré je po upečení krásne jemné a šťavnaté vďaka "šťave", ktorá sa počas pečenia uvolní z tvarohovej náplne. Mak som použila nemletý, máme radi, keď to pod zubami jemne chrumká. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   4.4.2025

Zebrovaný makový cheesecake.

Nebíčko v papuľke. Ten, kto miluje mak si určite príde na svoje. Dokonca krásne vyzerá, keďže sa vrstvy vo vnútri striedajú. Tento cheesecake neobsahuje klasický sušienkový základ, ale cesto z masla, ktoré je po upečení krásne jemné a šťavnaté vďaka "šťave", ktorá sa počas pečenia uvolní z tvarohovej náplne. Mak som použila nemletý, máme radi, keď to pod zubami jemne chrumká. Autor: Karambola

45 min
Čas prípravy
60 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

200 g
hladká múka
50 g
práškový cukor
1 ks
vajce
80 g
maslo
1/2 lyžičky
prášok do pečiva
štipka
soľ
podľa chuti
citrónová kôra

Náplň:

500 g
jemný tvaroh
250 g
mascarpone
400 g
kyslá smotana
250 g
práškový cukor
2 ks
vajce
1 bal.
vanilkový cukor
150 ml
olej
150 g
celý mak
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
60 min
Čas varenia

Zaujímavý a tak dobrý. Presne takýmto spôsobom by som mohla opísať zebrovaný cheesecake, ktorý sa po upečení okamžite zjedol. Veľký úspech mal nielen krém z tvarohu a mascarpone, ale aj jemné maslové cesto.

  1. Použila som okrúhlu formu na pečenie s priemerom 24 cm. Dno som vyložila papierom na pečenie a rúru som vyhriala na 155 stupňov. 
  2. Všetky suroviny na cesto dáme do misky a pomocou mixéra vypracujeme jednotné cesto. Ak máte príliš tuhé cesto, môžete pridať lyžicu kyslej smotany, tá to krasne spojí. V prípade, že sa vám cesto príliš lepí, pridajte o trochu viac múky. Pripravené cesto dáme do formy a pomocou prstov ho roztlačíme na dno a aj na kraje. 
  3. V miske mixérom spojíme tvaroh, mascarpone, kyslú smotanu, práškový cukor a vajíčka do jednotnej hmoty. Hmotu nešľaháme príliš dlho. Nepotrebujeme to našľahať, potrebujeme to iba spojiť. Ak by ste hmotu príliš veľa našľahali, počas pečenia sa môže stať, že vám cheesecake na viacerých miestach praskne.
  4. Keď máme hmotu spojenú, pridáme olej a ešte krátko premiešame. Následne ju rozdelíme na polovicu a do jednej pridáme celý mak. Pripravené náplne môžeme začať striedavo vrstviť na cesto. Pomôžeme si naberačkou na polievku. Striedavo vrstvíme makovú a nemakovú náplň. Keď máme hotovo, formou poriadne 3x buchneme o pracovnú dosku a dáme piecť.
  5. Pečieme pri teplote 155 stupňov približne 50 minút, následne teplotu zvýšime na 175 stupňov a dopečieme 10 minút. Po upečení cheesecake vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Vnútro sa ešte trasie, ale to nevadí, po schladnutí zatuhne. 

Po úplnom schladnutí (najlepšie je, keď chladne celú noc v chladničke) nakrájajte cheesecake na rezy, ozdobte podľa vlastnej fantázie a podávajte. Máte chuť na cheesecake, ale nechce sa vám piecť? Vyskúšajte recept na tento nepečený s jahodami, ktorý zmizne do 10 minút.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár