NajRecept.sk Časť dňa Obed, Hlavné jedlo Zapekaný baklažán s mletým mäsom a kozím syrom
Zapekaný baklažán s mletým mäsom a kozím syrom
Recept Zapekaný baklažán s mletým mäsom a kozím syrom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Ak máte chuť na ľahký a pritom chutný obed, tento zapečený baklažán je tou najlepšou voľbou. Hotový je takmer okamžite, pričom vás perfektne zasýti. Pre mňa je toto jeden z najobľúbenejších receptov, ktoré robím v lete na pravidelnej báze. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.6.2025

Zapekaný baklažán s mletým mäsom a kozím syrom

Ak máte chuť na ľahký a pritom chutný obed, tento zapečený baklažán je tou najlepšou voľbou. Hotový je takmer okamžite, pričom vás perfektne zasýti. Pre mňa je toto jeden z najobľúbenejších receptov, ktoré robím v lete na pravidelnej báze. Autor: Jana Podoláková Burkartová

20 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny
podľa potreby
baklažán
podľa chuti
soľ
podľa potreby
hladká múka
podľa potreby
vajce
podľa potreby
smotana
podľa potreby
syr
podľa potreby
domáca sušená zelenina
podľa potreby
pór
podľa potreby
paprika
podľa potreby
cesnak
podľa potreby
mleté bravčové mäso
1 lyžička
pečený cesnak
podľa potreby
sušené paradajky naložené v olivovom oleji
podľa chuti
grécke korenie
1 lyžička
paradajkový pretlak
podľa potreby
kozí syr
podľa potreby
cibuľa
podľa potreby
olej
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Zapečený baklažán je chrumkavý a šťavnatý. V kombinácii s mletým mäsom je skutočne dokonalý. Ak by ste nemali baklažán, pokojne ho môžete nahradiť cuketou, pričom do zmesi môžete pridať aj rôzne suroviny navyše, napríklad mozarellu, eidam či dokonca olivy.

  1. Baklažán očistíme a nakrájame na plátky s hrúbkou 0,5 cm.
  2. Plátky baklažánu osolíme z oboch strán a na chvíľu odložíme, aby sa "vypotili", čiže pustili šťavu. Ak by vám zostali nejaké menšie kúsky baklažánu, odložte ich nabok – neskôr ich môžete pridať do mäsa.
  3. Baklažán osušíme, obalíme ho v múke a zmesi vajíčka, soli, smotany, syra, domácej sušenej zeleniny, póru, papriky a cesnaku. Takto pripravené plátky baklažánu opekáme na oleji dozlata.
  4. Mleté mäso opečieme na cibuľke. Pridáme pečený cesnak, soľ, kúsky baklažánu (ak vám nejaké zostali), sušené paradajky, grécke korenie a pretlak. Všetko premiešame, mierne podlejeme vodou a povaríme 10 minút, aby sa nám odparila všetka tekutina.
  5. Opečený baklažán prekladáme mäsom a kozím syrom. Posledný plátok baklažánu obložíme syrom, kúskami paradajok a cibuľkou. Všetko zakryjeme alobalom a pečieme.

Baklažán môžete podávať samostatne, prípadne k nemu naservírujte varené zemiaky. Máte radi baklažán a potrebovali by ste ďalšie tipy na to, ako ho spracovať? Vyskúšajte recept na tento, ktorý je plnený tvarohom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár