Lososa osolíme, okoreníme a opečieme z oboch strán na oleji. Záleží to na hrúbke filety, ja som mala lososa hrubého 1 cm a pražila som 4 minúty z každej strany. Potom dáme bokom a necháme trochu vychladnúť.
V hrnci necháme rozpustiť maslo a krátko na ňom opražíme najemno nakrájanú šalotku. Pridáme ryžu a keď spriehľadní, zalejeme ju naberačkou vývaru. Varíme 20 minút, vývar prilievame vždy, keď sa vyparí.
Lososa steaky natrháme na menšie časti - kožu a kosti vyhodíme. Potom ho vmiešame do ryže a pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Prenesieme to do zapekacej misky.
Smotanu vyšľaháme s vajcom a prelejeme to cez rizoto. Pečieme 25 minút na 180° C, potom posypeme strúhaným syrom a pečieme ešte 5 minút.