NajRecept.sk Dezerty Koláče Jablkový koláč Vyskúšala som recept na tradičný babičkin jablkový koláč a pridala poschodie maku. Výsledok je vynikajúci, vyskúšajte.
Vyskúšala som recept na tradičný babičkin jablkový koláč a pridala poschodie maku. Výsledok je vynikajúci, vyskúšajte.
Vyskúšala som recept na tradičný babičkin jablkový koláč a pridala poschodie maku. Výsledok je vynikajúci, vyskúšajte.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Tradičný jablkový koláč našich babičiek bol v zostavení - cesto, náplň cesto. Dnes som s manželom v aute ráno pri ceste domov od rodičov vymýšľala, čo by sme si tak sladkého dali pod zub k večernému čaju. Ja som chcela niečo jablkové, manžel zasa niečo makové a tak vznikol z toho tento skvelý koláčik, ktorý sme si hneď obľúbili. Odporúčam vyskúšať. Nabudúce keď budeme nerozhodní, či napečieme niečo tvarohové alebo orechové, vyskúšam takúto kombináciu s týmto cestom. Autor: NajLucka

Karambola Karambola    ·   7.1.2024

Vyskúšala som recept na tradičný babičkin jablkový koláč a pridala poschodie maku. Výsledok je vynikajúci, vyskúšajte.

Tradičný jablkový koláč našich babičiek bol v zostavení - cesto, náplň cesto. Dnes som s manželom v aute ráno pri ceste domov od rodičov vymýšľala, čo by sme si tak sladkého dali pod zub k večernému čaju. Ja som chcela niečo jablkové, manžel zasa niečo makové a tak vznikol z toho tento skvelý koláčik, ktorý sme si hneď obľúbili. Odporúčam vyskúšať. Nabudúce keď budeme nerozhodní, či napečieme niečo tvarohové alebo orechové, vyskúšam takúto kombináciu s týmto cestom. Autor: NajLucka

45 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

450 g
hladká múka
250 g
palmarin
100 g
kryštálový cukor
2 ks
vajce
1 bal.
vanilkový cukor
1 bal.
prášok do pečiva

Jablková vrstva:

5 ks (väčšie)
jablko
2 bal.
vanilkový cukor
1 ks
citrón
1 lyžica
škorica
4 lyžice
kryštálový cukor

Maková vrstva:

200 g
mletý mak
150 g
práškový cukor
1 ks
citrón
100 ml
mlieko
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
  1. Zo surovín na cesto vypracujeme guličku cesta, s ktorou hneď pracujeme. Ja používam palmarin z chladničky, ten strúham na hrubom strúhadle do misy s hákom. Pridám ostatné suroviny a šup cesto je hotové a je studené. Ak použijete tuk izbovej teploty, vypracované cesto odložte do chladničky najmenej na pol hodinu. 
  2. Potom cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti, rozvaľkáme na veľkosť 20x24cm.
  3. Jablká nastrúhame na hrubom strúhadle, dáme do hrnca, zasypeme ich kr. a vanilkovým cukrom, pridáme šťavu z jedného citróna a lyžicu škorice. Necháme na miernom ohni dusiť asi 15 minút a potom stiahneme z ohňa. Necháme vychladnúť.
  4. Mlieko necháme zovrieť. Do misky dáme mletý mak, práškový cukor a nastrúhanú kôru z jedného citróna. Zalejeme to horúcim mliekom, premiešame a necháme vychladnúť.
  5. Pripravíme si plech s papierom na pečenie. Uložíme plát cesta, nanesieme makovú náplň, rovnomerne rozotrieme, uložíme plát cesta, nanesieme jablkovú náplň a zakryjeme to posledným cestom. Popicháme vidličkou a dáme piecť.
  6. Pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút - sledujeme.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár