Pripravíme si suroviny. Najskôr si zmiešame orechy, práškový cukor (ja som nemala dostatok práškového cukru, preto som pridala aj kr. cukor). Dobre premiešame, aby sme nemali hrudky z cukru. Touto plnkou, budeme posypovať jednotlivé pláty.
Môžeme sa pustiť do prípravy cesta. V troške mlieka si rozdrvíme čerstvé droždie. Mlieko musí byť teplé, aby nám kvások vykysol. Po vykysnutí kvásku pridávame - múku, Palmarin, vanilkový cukor, práškový cukor, žĺtky.
Tieto ingrediencie poriadne miešame, môžeme aj mixérom, ale rukou to je oveľa rýchlejšie a precíznejšie. Miešame, kým nevznikne krásna guľka, s ktorou sa dá pracovať. Cesto si rozdelíme na 5 častí.
Rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske plát do požadovaného tvaru plechu. V prípade, že sa vám cesto trhá, treba priliať trošku mlieka a znovu prepracovať - cesto bude vláčnejšia a nebude sa trhať.
Ja som piekla na plechu o rozmere 30 x 25. Cesto si môžeme pekne orezať do obdĺžnika alebo nemusíme a orežeme ho až po upečení.
Plech si vyložíme papierom na pečenie. Vyvaľkaný plát cesta opatrne pomocou valčeka presunieme na plech.
Cesto natrieme džemom, nemusíme sa báť, ak dáme viac džemu, koláčik bude po upečení vláčnejší a následne ho posypeme orechovou zmesou, ktorú sme si pripravili na začiatku. Jemne lyžičkou polejeme olejom - len ako keby pokvapkáme.
Postup opakujeme toľkokrát, koľko máme vrstiev cesta, kým prídeme po posledný plát, ktorý popicháme vidličkou. Vidličku pritlačíme až tak, aby sme prepichli aj spodný plát cesta.
Takto navrstvený surový koláč dáme piecť do rúry, približne na 180 stupňov cca 25-30 minút.
Kým sa nám pečie koláčik, pripravíme si čokoládu na poliatie. Ja som robila čierny podklad a pofrkala som to bielou čokoládou. Do misky si nalámeme čokoládu a pridáme stužený tuk.
Vodu v hrnci dáme zvariť. Odstavíme ju a na to položíme misku s čokoládou a tukom. Necháme voľne rozpustiť.
Trošku vychladenou čokoládou polejeme celý koláč a môžeme si ho ozdobiť aj bielou čokoládou. Narežeme na rezy a podávame ku kávičke. Dobrú chuť!