NajRecept.sk Dezerty Koláče Vynikajúce makovo žĺtkové rezy
Vynikajúce makovo žĺtkové rezy
Recept Vynikajúce makovo žĺtkové rezy
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Mineralka

Tradičné žĺtkové rezy sú s orechmi. Keď som videla túto makovú verziu, tak som musela vyskúšať. Krehké, jemné a zároveň chrumkavé. Určite som tento koláč nerobila naposledy. Mak máme doma veľmi radi. Autor: minerálku

Mineralka Mineralka    ·   9.1.2021

Vynikajúce makovo žĺtkové rezy

Tradičné žĺtkové rezy sú s orechmi. Keď som videla túto makovú verziu, tak som musela vyskúšať. Krehké, jemné a zároveň chrumkavé. Určite som tento koláč nerobila naposledy. Mak máme doma veľmi radi. Autor: minerálku

25 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

6 ks
bielok
200 g
práškový cukor
1 bal.
maslo
200 g
polohrubá múka
1 bal.
prášok do pečiva
200 g
mletý mak
150 ml
mlieko

Poleva:

6 ks
žĺtok
250 g
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
  1. Bielky vyšľaháme do tuhej peny. V druhej miske vyšľaháme maslo (môžete použiť aj heru) s práškovým cukrom do peny, postupne pridáme mlieko a vyšľahanú bielkovú penu. Potom pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a makom. Premiešame a navrstvíme na veľký plech s papierom na pečenie. Pekne uhladíme a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 15 minút - keď je zlatý povrch, vyberáme.
  2. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny a túto polevu nalejeme na ešte horúci koláč.
  3. Ja dávam polevu hneď po vybratí cesta z rúry. Pekne uhladíme a necháme koláč vychladnúť. Chladnutím poleva zaschne.
  4. Nakrájame na úhľadné rezy a podávame.
Komentáre k receptu
zmrzka    ·   11.5.2021   ·   Odpovedať   ·  

Asi máš pravdu. Po porovnaní s podobnými receptami si myslím, že to má byť 45 ml 😉 Tak pri príprave dajte pozor.

NejLucka NejLucka    ·   24.5.2021   ·   Odpovedať   ·  

150 ml :)

Jana021    ·   8.5.2021   ·   Odpovedať   ·  

Neviem či je chyba v recepte, alebo koláč autorka nepiekla podľa jej receptu, ale nie je možné, že po pridaní 4,5dl mlieka do cesta zostane cesto také husté a nadýchané. Cesto bolo riedke, musela som ho piecť o 15 minút dlhšie, aby vôbec držalo po kope a aj tak sa potom koláč úplne rozpadával. Chuťovo bol výborný, takže ho určite skúsim ešte niekedy upiecť, ale pôjdem podľa originálneho receptu na žĺtkové rezy, do ktorého mlieko nejde, a orechy nahradím makom. Ďakujem teda aspoň za typ, ako upiecť žĺtkové rezy aj pre "nemilovníkov" orechov.

NejLucka NejLucka    ·   24.5.2021   ·   Odpovedať   ·  

ano, autorka se při uvádění surovin spletla. Mléka tam šlo opravdu méně, přesně 150 ml. Autorka se omlouvá a v dalších receptech si dá na to pozor :) Děkujeme za upozornění.

Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Objavte nové recepty