NajRecept.sk Dezerty Koláče Vynikajúce makové rezy s pudingom
Vynikajúce makové rezy s pudingom
Recept Vynikajúce makové rezy s pudingom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Kombinácia maku, vanilky a sladkých karamelových orechov je to pravé "orechové" pre môjho manžela. Odporúčam vyskúšať s celým makom – makové rezy s pudingom potom skvelo chrumkajú pod zubami. My to máme tak radi, preto mak pred použitím nikdy nemeliem. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   9.5.2025

Vynikajúce makové rezy s pudingom

Kombinácia maku, vanilky a sladkých karamelových orechov je to pravé "orechové" pre môjho manžela. Odporúčam vyskúšať s celým makom – makové rezy s pudingom potom skvelo chrumkajú pod zubami. My to máme tak radi, preto mak pred použitím nikdy nemeliem. Autor: Karambola

45 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

5 ks
vajce
200 g
kryštálový cukor
150 g
hladká múka
1 bal.
prášok do pečiva
150 g
celý mak

Krém:

400 ml
mlieko
1 bal.
vanilkový puding
3 bal.
vanilkový cukor
200 g
maslo
250 g
mascarpone

Na potretie:

podľa chuti
džem

Karamelové orechy:

3 lyžice
kryštálový cukor
2 hrste
vlašské orechy
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia

Makové rezy s pudingom sú perfektným zákuskom, ku ktorému sa veľmi rada vraciam. Ich príprava je rýchla a chuť dokonalá. Navrch zvyčajne dávam skaramelizované vlašské orechy, no vy môžete použiť čokoľvek iné – vhodné sú napríklad aj opražené lieskové orechy.

  1. Cesto si pripravíme nasledujúcim spôsobom: celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do tuhej peny. Keď máme hustú penu, primiešame mak zmiešaný s práškom do pečiva a múkou. Jemne, už len ručne zamiešame a navrstvíme na plech s papierom na pečenie a upečieme.
  2. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút – sledujeme. Po upečení necháme vychladnúť a stiahneme papier na pečenie. 
  3. Krém pripravíme nasledovne: V mlieku rozmiešame pudingový prášok a osladíme ho vanilkovým cukrom. Uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Ja ho pri chladnutí prikryjem potravinárskou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala povrchu. Tak sa nevytvorí kôrka. Maslo vyšľaháme do peny a postupne po lyžiciach pridávame vychladnutý puding. Na záver už len krátko zašľaháme mascarpone a krém máme hotový.
  4. Krém nanesieme na makové cesto, ktoré sme potreli džemom podľa chute (ja som použila ríbezľový) a pekne urovnáme. Necháme v chladničke zachladiť. 
  5. Vrch posypeme nasekanými karamelovými orieškami – cukor rozpustíme na karamel a pridáme nasekané vlašské orechy. Krátko ich na panvici zamiešame s karamelom a ihneď túto hmotu vylejeme na papier na pečenie. Varechou opatrne rozprestrieme na papier (dávame pozor, je to horúce) a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí nožom nakrájame na také veľké kúsky, akými chceme ozdobiť nakrájaný koláč.

Kombinácia maku a džemu je dokonalá. Najlepší výsledok získate, keď použijete džem z kyslého ovocia, napríklad z ríbezlí, ako som to urobila ja. Ten najlepší ríbezľový džem si môžete urobiť podľa tohto receptu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár