NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Vynikajúce langoše z kyslej smotany
Vynikajúce langoše z kyslej smotany
Recept Vynikajúce langoše z kyslej smotany
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Triniti

Langoše sú spojené s letom, návštevou kúpaliska alebo iných akcií, napríklad aj jarmokov alebo rôznych osláv miest či dedín. Ja ich robievam dosť často aj doma, len tak, bez žiadnej príležitosti a chutia nám veľmi. Robievam aj recept z vody, ale tento, kde sa pridáva aj kyslá smotana, je oveľa lepší. S čím najviac máte radi langoše vy? U nás doma máme najradšej s cesnakom a tatárskou omáčkou. Autor: Triniti

Triniti Triniti    ·   31.5.2021

Vynikajúce langoše z kyslej smotany

Langoše sú spojené s letom, návštevou kúpaliska alebo iných akcií, napríklad aj jarmokov alebo rôznych osláv miest či dedín. Ja ich robievam dosť často aj doma, len tak, bez žiadnej príležitosti a chutia nám veľmi. Robievam aj recept z vody, ale tento, kde sa pridáva aj kyslá smotana, je oveľa lepší. S čím najviac máte radi langoše vy? U nás doma máme najradšej s cesnakom a tatárskou omáčkou. Autor: Triniti

Suroviny
1 ks
vajce
200 g
hustá kyslá smotana
300 ml
voda alebo mlieko
1 lyžička
soľ
1 lyžička
cukor
700-750 g
polohrubá alebo hladká múka
1 kocka (42g)
droždie
na vyprážanie
olej
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Zamiesim si pomerne tuhé cesto. Ja som ho robila v domácej pekárni. Najskôr som dala vajcia, smotanu, vodu (mlieko) a soľ, potom 700 g múky a na vrch som dala namrvené droždie. Keď začala pekáreň miešať, prisypala som múku podľa potreby. Množstvo múky záleží od veľkosti vajca a od hustoty smotany, ak máte riedku smotanu, musíte dať viac múky. Ak budete robiť ručne, tak si zo 100 ml vlažného mlieka, lyžičky cukru a droždia urobte kvások.
  2. Cesto nechám dobre vykysnúť. Vykysnuté cesto dám na pomúčenú dosku, rozdelím na 8 rovnako veľkých kúskov, každý spracujem na bochníček a nechám prikryté utierkou na pomúčenej doske aspoň 30 min. podkysnúť.
  3. Potom každý kúsok pomúčenými rukami jemne vyťahujem od stredu do tvaru okrúhleho langoša a nechám znovu chvíľu podkysnúť (v strede by mali byť o niečo tenšie než na okrajoch). Takto si pripravím všetky, aby som sa potom nezdržiavala pri smažení. Smažíme na 3 - 4 cm vrstve oleja v hlbokej panvici do svetlohneda z oboch strán. Po usmažení ich ukladám na papierové obrúsky, aby odsali prebytočný olej.
  4. Najlepšie sú teplé, potreté cesnakovou pastou. Ak ich necháte dobre nakysnúť, langoše budú dosť veľké a hrubé (také majú byť). Ak chcete menšie porcie, cesto si rozdeľte na viac kusov.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Objavte nové recepty