NajRecept.sk Dezerty Koláče Výborný mramorový koláč s karamelovým pudingom a džemom.
Výborný mramorový koláč s karamelovým pudingom a džemom.
Recept Výborný mramorový koláč s karamelovým pudingom a džemom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Alena Borchová

Jemný, šťavnatý a nadýchaný. Na stole bol do necelej hodiny. Rodina si na ňom pochutila a hneď si pýtala prídavok. Spojenie sladkého cesta s karamelovým pudingom a mierne kyslastým džemom je dokonalo vyvážená. Určite vyskúšajte. Autor: Alena Borchová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   7.4.2025

Výborný mramorový koláč s karamelovým pudingom a džemom.

Jemný, šťavnatý a nadýchaný. Na stole bol do necelej hodiny. Rodina si na ňom pochutila a hneď si pýtala prídavok. Spojenie sladkého cesta s karamelovým pudingom a mierne kyslastým džemom je dokonalo vyvážená. Určite vyskúšajte. Autor: Alena Borchová

20 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

4 ks
vajce
1 ks
vanilkový cukor
1/2 hrnčeka
kryštálový cukor
1/2 hrnčeka
olej
3/4 hrnčeka
mlieko
2 hrnčeky
hladká múka
1 ks
prášok do pečiva
podľa potreby
kakao

Puding:

1 bal.
karamelový puding (prášok)
4 dcl
mlieko
podľa chuti
kryštálový cukor
podľa chuti
džem
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Cesto mramorového koláča je nadýchané a príjemne sladké. Výborný je preto aj sám o sebe. Ja ho však veľmi rada dopĺňam o kyslastý džem a puding, vďaka ktorým je ešte zaujímavejší. Hrnček, ktorý som použila pri pečení použila, mal 350 ml.

  1. Vajcia vyšľaháme s vanilkovým a kryštálovým cukrom.
  2. K vyšľahaným vyjíčkam pridáme postupne olej a mlieko a dôkladne prešľaháme.
  3. Do mokrých surovín postupne zapracujeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Polovicu takto pripraveného cesta vylejeme do plechu, ktorý sme vymazali maslom a vysypali múkou.
  4. Do druhej polovice cesta pridáme kakao a navrstvíme ho na biele cesto.
  5. Karamelový puding (môžete pokojne zvoliť aj iný) uvaríme s cukrom v mlieku. Po lyžičkách ho ukladáme na cesto. Rovnaký postup následne zopakujeme aj s džemom. Ja som dávala ríbezľový, ktorý som urobila podľa tohto receptu.
  6. Takto pripravený koláč vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.

Mramorový koláč nechajte vychladnúť a následne ho môžete servírovať. Okrem tohto koláča robím často aj mramorovú bublaninu s čerstvými malinami, ktorá je taktiež príjemne sladká, nadýchaná a vláčna.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár