NajRecept.sk Dezerty Koláče Výborný kysnutý koláč s čerstvými slivkami a posýpkou, ktorý bude mäkký aj po troch dňoch.
Výborný kysnutý koláč s čerstvými slivkami a posýpkou, ktorý bude mäkký aj po troch dňoch.
Recept Výborný kysnutý koláč s čerstvými slivkami a posýpkou, ktorý bude mäkký aj po troch dňoch.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Máte doma veľa čerstvých sliviek a neviete, čo s nimi? Pripravte si nadýchaný kysnutý koláč s posýpkou, ktorý si zamiluje každý člen rodiny. Výborný je ako na raňajky, tak aj ako dezert po dobrom obede.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   6.8.2024

Výborný kysnutý koláč s čerstvými slivkami a posýpkou, ktorý bude mäkký aj po troch dňoch.

Máte doma veľa čerstvých sliviek a neviete, čo s nimi? Pripravte si nadýchaný kysnutý koláč s posýpkou, ktorý si zamiluje každý člen rodiny. Výborný je ako na raňajky, tak aj ako dezert po dobrom obede.

20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

500 g
polohrubá múka
100 g
maslo
2 ks
žĺtky
300 ml
plnotučné mlieko
3 lyžice
kryštálový cukor
20 g
čerstvé droždie
1/2 lyžičky
soľ
podľa potreby
slivky
podľa chuti
škorica

Posýpka

125 g
maslo
3/4 šálky
polohrubá múka
3/4 šálky
prírodný trstinový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Slivkový kysnutý koláč výborne zasýti a zaženie chuť na sladké. Ak náhodou doma nemáte čerstvé slivky, môžete použiť kompót. Prípadne vyskúšajte iné ovocie. Na koláč sa hodia aj čerešne, marhule či dokonca ríbezle.

  1. Maslo vložíme do malého hrnčeka a pomaly roztopíme. Následne ho necháme na chvíľu chladnúť, aby sme ho do cesta nepridávali horúce.
  2. Kým nám maslo chladne, zahrejeme si približne 100 ml mlieka tak, aby bolo vlažné, nie horúce. Následne doň pridáme jednu lyžicu cukru a droždie, prikryjeme a necháme stáť aspoň 10 minút.
  3. V mixéri si za pomoci hnetacieho háku zmiešame múku so štipkou soli a dvoma lyžicami cukru. Pridáme žĺtky, kvások, roztopené maslo a začneme miesiť.
  4. Do cesta postupne pridávame zostávajúce 2 dcl mlieka a miesime dovtedy, kým nám nevznikne hladké a pružné cesto.
  5. Hotové cesto potrieme trochou roztopeného masla, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť aspoň hodinu.
  6. Po vykysnutí cesto ešte raz premiesime a rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto poukladáme očistené slivky, ktoré vykôstkujeme, nakrájame na polovice alebo štvrtiny a posypeme škoricou.
  7. V miske si pripravíme posýpku na koláč. Prstami premiešame múku s cukrom a zapracujeme do nej studené maslo.
  8. Hotovú posýpku rozmrvíme na slivky a koláč vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme na 180 °C približne 30 až 40 minút.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár