NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Výborný a rýchly cuketový quiche so syrom. Zdravý obed, ktorý bude do hodiny na stole.
Výborný a rýchly cuketový quiche so syrom. Zdravý obed, ktorý bude do hodiny na stole.
Recept Výborný a rýchly cuketový quiche so syrom. Zdravý obed, ktorý bude do hodiny na stole.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Slaný koláč známy aj ako quiche robím rada najmä v tie dni, keď potrebujem niečo ľahké, zdravé a dobré. Skvelo sa tak hodí po vianočných sviatkoch, kedy sa na stole objavovali ťažké jedlá a veľké množstvo sladkých dezertov.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   3.1.2025

Výborný a rýchly cuketový quiche so syrom. Zdravý obed, ktorý bude do hodiny na stole.

Slaný koláč známy aj ako quiche robím rada najmä v tie dni, keď potrebujem niečo ľahké, zdravé a dobré. Skvelo sa tak hodí po vianočných sviatkoch, kedy sa na stole objavovali ťažké jedlá a veľké množstvo sladkých dezertov.

20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny
500 g
cuketa
2 lyžice
nasekaný petržlen
80 g
cibuľa
2 strúčiky
cesnak
60 – 70 g
pancetta alebo prosciutto
4 ks
vajce
2 – 3 lyžice
kyslá smotana
50 ml
olivový olej
1/2 lyžičky
čierne mleté korenie
1 lyžička
soľ
60 g
hladká múka
50 g
parmezán
120 g
gouda
podľa potreby
čerstvý majorán (listy)
podľa potreby
maslo (na vymazanie)
2 – 3 lyžice
strúhanka
2 – 3 lyžice
parmezán (na posypanie)
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Quiche má veľkú výhodu v tom, že si ho môžete upraviť presne podľa svojich predstáv. Ja doň pridávam klasickú múku, no ak by ste sa jej chceli vyhnúť, môžete ju nahradiť celozrnnou. Prípadne do koláča pridajte niečo navyše, napríklad baklažán alebo iný druh syra.

  1. Najprv si pripravíme všetky ingrediencie. Cuketu umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Ak by mala hrubú šupku, pred krájaním ju očistíme.
  2. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Následne na menšie časti nakrájame aj pancettu, ktorú môžeme nahradiť prosciuttom alebo anglickou slaninou.
  3. V miske rozšľaháme vajcia, pridáme kyslú smotanu, olivový olej a dôkladne premiešame.
  4. K vajíčkam pridáme cibuľu, petržlen, cesnak, čierne korenie, soľ, múku, nastrúhaný parmezán a premiešame.
  5. Do zmesi pridáme nakrájanú cuketu a obalíme ju v nej. Následne pridáme 90 g na kocky nakrájanej goudy, ďalší parmezán podľa chuti, listy majoránu (môžeme nahradiť sušeným oreganom) a znova zamiešame.
  6. Takto pripravenú zmes vylejeme do formy na quiche s priemerom 28 – 30 cm, ktorú sme vymazali maslom a vysypali strúhankou. Slaný koláč posypeme strúhaným parmezánom a navrch ešte poukladáme pancettu a 30 g goudy nakrájanej na kocky. Pečieme 40 až 45 minút pri teplote 180 – 190 °C.

Pred podávaním chvíľu počkajte, kým quiche stuhne a až potom ho krájajte na trojuholníky. Jesť ho môžete samostatne, prípadne k nemu servírujte varené zemiaky alebo inú prílohu podľa vlastných preferencií.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár