NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Výborné vianočné orechové dukátiky. Biela čokoláda bude vďaka tejto ingrediencii dokonalá.
Výborné vianočné orechové dukátiky. Biela čokoláda bude vďaka tejto ingrediencii dokonalá.
Recept Výborné vianočné orechové dukátiky. Biela čokoláda bude vďaka tejto ingrediencii dokonalá.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Orechovo-čokoládové dukátiky sú rýchlovka, ktorá je výborná nielen na Vianoce, ale aj vtedy, keď dostanete chuť na sladké. Majú chrumkavé cesto, ktoré skvelo dopĺňa biela čokoláda so smotanou. Ak vás niečo takéto láka, určite ich vyskúšajte.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   19.12.2024

Výborné vianočné orechové dukátiky. Biela čokoláda bude vďaka tejto ingrediencii dokonalá.

Orechovo-čokoládové dukátiky sú rýchlovka, ktorá je výborná nielen na Vianoce, ale aj vtedy, keď dostanete chuť na sladké. Majú chrumkavé cesto, ktoré skvelo dopĺňa biela čokoláda so smotanou. Ak vás niečo takéto láka, určite ich vyskúšajte.

30 min
Čas prípravy
12 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

140 g
hladká múka
140 g
polohrubá múka
25 g
kakao
120 g
maslo
160 g
cukor
2 lyžičky
vanilkový cukor
2 lyžice
mlieko
1/3 lyžičky
soľ
1 ks
vajce
150 g
nasekané vlašské orechy

Náplň:

130 g
biela čokoláda
3 lyžice
smotana na šľahanie
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
12 min
Čas varenia

Tieto orechovo-čokoládové koláčiky pečiem vždy tesne pred Vianocami, aby boli čerstvé a dobré. Na rozdiel od perníkov alebo lineckých nepotrebujú príliš dlho na odstátie. Plus, v plnke sa nachádza smotana, kvôli ktorej by ste ich mali zjesť krátko po príprave.

  1. Do misy preosejeme múky a kakao.
  2. V druhej mise vyšľaháme pomocou mixéra zmäknuté maslo, kryštálový a vanilkový cukor a lyžicu mlieka. Šľaháme 3 minúty, pridáme žĺtok a v šľahaní pokračujeme ďalších 5 minút.
  3. K vyšľahanému maslu postupne zapracujeme múku s kakaom, štipku soli a lyžicu mlieka. Ručne vypracujeme pevné cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
  4. Odležané cesto rozdelíme na 30 malých častí, ktoré vytvarujeme do guľôčok. Tie následne obaľujeme v bielku a nasekaných orechoch. Takto pripravené koláčiky poukladáme na plech, urobíme do nich jamku a pečieme pri teplote 180 °C približne 10 až 12 minút.
  5. Po upečení, ešte kým sú koláčiky horúce, prehĺbime jamky, ktoré sa počas pečenia mierne nadvihli a plníme ich bielou čokoládou, ktorú sme rozpustili so smotanou. Ak nám čokoláda zostane, môžeme ňou koláčiky aj dekorovať.

Keď koláčiky dokončíte, čokoládu nechajte stuhnúť a následne ich skladujte na chladnom a tmavom mieste. V prípade, že by ste neboli milovníkmi bielej čokolády, môžete ju nahradiť klasickou tmavou alebo maslovým krémom.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár