NajRecept.sk Dezerty Koláče Výborné slivkovo-makové rožky z krehkého maslového cesta.
Výborné slivkovo-makové rožky z krehkého maslového cesta.
Recept Výborné slivkovo-makové rožky z krehkého maslového cesta.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Makové rožky sú mojou srdcovou záležitosťou. Ich príprava je jednoduchá a chuť výborná, vďaka čomu ich mám na stole pravidelne. Základ predstavuje plnka z maku a slivkového džemu, ktorá je perfektná a skvelo dopĺňa krehké cesto. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   9.10.2024

Výborné slivkovo-makové rožky z krehkého maslového cesta.

Makové rožky sú mojou srdcovou záležitosťou. Ich príprava je jednoduchá a chuť výborná, vďaka čomu ich mám na stole pravidelne. Základ predstavuje plnka z maku a slivkového džemu, ktorá je perfektná a skvelo dopĺňa krehké cesto. Autor: Jana Jančíková

40 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

450 g
hladká múka
1 ks
maslo alebo Hera
200 g
kyslá smotana
štipka
soľ
štipka
prášok do pečiva
3 ks
vanilkový cukor

Náplň

200 g
mak
300 ml
mlieko
podľa chuti
cukor
podľa chuti
škorica
podľa chuti
rum
podľa chuti
citrónová kôra
podľa chuti
slivkový džem

Na posypanie

podľa chuti
práškový cukor
podľa chuti
vanilkový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Mak sa hodí nielen do kysnutých závinov a rezov, ale aj do mini rožkov, ktoré sú ako stvorené ku káve alebo čaju. Cesto je univerzálne a naplniť ho môžete čímkoľvek. Ak by ste neboli fanúšikmi maku, vhodné sú aj orechy alebo ovocný džem.

  1. Z hladkej múky, masla, kyslej smotany, soli, prášku do pečiva a vanilkových cukrov vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na približne 30 minút do chladničky.
  2. Cesto rozdelíme na 5 bochníkov, ktoré rozkrájame na 8 dielov. Tie následne rozvaľkáme do tvaru trojuholníka.
  3. Na makovú náplň dáme do hrnca mak, mlieko, cukor, škoricu, rum, citrónovú kôru a slivkový džem. Všetko povaríme a necháme vychladnúť. Ak by bola plnka moc riedka, zahustíme ju strúhankou.
  4. Náplň dáme na širšiu stranu. Od špičky trikrát narežeme a zamotáme tak, aby nám vznikol rožok.
  5. Hotové rožky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 170 °C asi 25 minút. Pred pečením ich nepotierame.
  6. Po upečení obalíme rožky v zmesi práškového a vanilkového cukru a podávame. Vychutnať si ich môžete ako dezert po obede alebo na raňajky.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár