NajRecept.sk Pečivo Pagáče Výborné oškvarkové slimáky s rascou.
Výborné oškvarkové slimáky s rascou.
Recept Výborné oškvarkové slimáky s rascou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Milada Sumková

Oškvarkové pagáče sú tým najlepším pohostením na oslavy, stretnutia alebo dni, keď k vám príde návšteva. Skvelo chutia a na rozdiel od iného občerstvenia vedia aj dobre zasýtiť. Ja ich posledné roky robím na štýl slimákov, ktoré sú oveľa efektnejšie. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   21.2.2025

Výborné oškvarkové slimáky s rascou.

Oškvarkové pagáče sú tým najlepším pohostením na oslavy, stretnutia alebo dni, keď k vám príde návšteva. Skvelo chutia a na rozdiel od iného občerstvenia vedia aj dobre zasýtiť. Ja ich posledné roky robím na štýl slimákov, ktoré sú oveľa efektnejšie. Autor: Milada Sumková

30 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
polohrubá múka
100 ml
olej
300 ml
mlieko
42 g
droždie
2 lyžičky
soľ
1 lyžička
kryštálový cukor

Plnka:

250 g
pomleté oškvarky
podľa chuti
soľ
podľa chuti
mleté čierne korenie

Ďalej:

1 ks
vajce (na potretie)
podľa potreby
rasca (na posypanie)
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia

Príprava oškvarkových slimákov nie je vôbec náročná. Po tom, ako vám vykysne cesto, ich stačí len naplniť oškvarkami, zatočiť a dať piecť. Povrch spravidla zdobím rascou, no ak vám nechutí, môžete ju úplne vynechať alebo namiesto nej zvoliť sezam.

  1. Do 100 ml mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. Do misy nasypeme múku, pridáme vzniknutý kvások, mlieko, olej, soľ a vypracujeme pevné cesto, ktoré následne zakryjeme utierkou a necháme aspoň hodinu kysnúť.
  3. Po hodine cesto vyvaľkáme a potrieme plnkou, ktorú sme pripravili z najemno pomletých oškvarkov, soli a korenia. Zatočíme, nakrájame a vzniknuté kolieska umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Vrch koliesok potrieme vajíčkom, posypeme rascou a pečieme pri teplote 190 °C približne 35 minút. Potom ich necháme vychladnúť a servírujeme.

Oškvarkové pagáče chutia najlepšie tesne po upečení. Okrem skvelej chuti potešia aj pekným vzhľadom, vďaka ktorému sa budú vynímať na každom slávnostnom stole. Ak by ste okrem nich chceli na stole aj niečo iné, môžete vyskúšať napríklad oškvarkové rožky.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár