NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Medovníky Výborné medovníčky, ktoré sú mäkké celé Vianoce.
Výborné medovníčky, ktoré sú mäkké celé Vianoce.
Recept Výborné medovníčky, ktoré sú mäkké celé Vianoce.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Alena Borchová

Medovníčky sú koláčikmi, ktoré na Vianoce nesmú chýbať. Tentokrát som ich piekla podľa tohto receptu, vďaka ktorému sú mäkké hneď po upečení a čerstvé vydržia celé sviatky. Autor: Alena Borchová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   2.11.2024

Výborné medovníčky, ktoré sú mäkké celé Vianoce.

Medovníčky sú koláčikmi, ktoré na Vianoce nesmú chýbať. Tentokrát som ich piekla podľa tohto receptu, vďaka ktorému sú mäkké hneď po upečení a čerstvé vydržia celé sviatky. Autor: Alena Borchová

35 min
Čas prípravy
7 min
Čas varenia
Suroviny

Medovníky

400 g
hladká múka špeciál
125 g
maslo
2 ks
vajce
160 g
práškový cukor
125 g
med
1 lyžička
škorica
1/2 lyžičky
sóda bikarbóna
1 lyžica
perníkové korenie

Na potretie

1 ks
vajce

Poleva

150 g
práškový cukor
1 ks
bielok
podľa potreby
citrónová šťava
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
7 min
Čas varenia

Medovníčky sú symbolom Vianoc. Krásne voňajú a výborne chutia. Za posledné roky som vyskúšala viacero receptov, no najviac sa mi osvedčil tento, ktorý je rýchly a jednoduchý. Plus medovníčky sú vďaka nemu dokonale mäkké.

  1. Hladkú múku a práškový cukor preosejeme. Pridáme sódu bikarbónu, škoricu, perníkové korenie, mierne zohriaty med, maslo izbovej teploty, vajíčka a vypracujeme cesto.
  2. Hotové cesto zabalíme do fólie a dáme na 24 hodín do chladničky.
  3. Na druhý deň cesto vyvaľkáme a vykrajujeme z neho rôzne tvary, ktoré pečieme pri teplote 200 °C maximálne 7 minút.
  4. Po upečení potrieme medovníky vyšľahaným vajcom a necháme ich jeden deň odpočívať.
  5. Odpočinuté medovníky ozdobíme polevou, ktorú si pripravíme z preosiateho práškového cukru, bielka a citrónovej šťavy. Ingrediencie dobre vymiešame, ale len vareškou, nie metličkami.

Medovníky skladujeme v uzatvárateľnej nádobe, aby nám neobschli. 

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár