NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Výborné Masarykove koláčiky. Lieskovce nezabudnite takto upraviť, aby vám nevypadávali z cesta.
Výborné Masarykove koláčiky. Lieskovce nezabudnite takto upraviť, aby vám nevypadávali z cesta.
Recept Výborné Masarykove koláčiky. Lieskovce nezabudnite takto upraviť, aby vám nevypadávali z cesta.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Marcela Sácká

Masarykove koláčiky sú chutné, sladké a rozplývajú sa na jazyku. Na ich prípravu stačí len zopár základných surovín, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou máte aj vy doma. Autor: Marcela Sácká

Naďa Černá Naďa Černá    ·   6.12.2024

Výborné Masarykove koláčiky. Lieskovce nezabudnite takto upraviť, aby vám nevypadávali z cesta.

Masarykove koláčiky sú chutné, sladké a rozplývajú sa na jazyku. Na ich prípravu stačí len zopár základných surovín, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou máte aj vy doma. Autor: Marcela Sácká

35 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny
170 g
hladká múka
50 g
práškový cukor
120 g
maslo
1 ks
žĺtok
100 g
lieskové oriešky
podľa potreby
vanilková pasta
podľa potreby
práškový cukor na obalenie
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia

Masarykove koláčiky robím spravidla tak, že z ingrediencií vypracujem cesto, ktoré vytvarujem do valčeka. Z toho následne krájam menšie kolieska, ktoré už len dám na plech a pečiem. Výsledné koláčiky sú výborné a môžete ich pokojne piecť aj bežne počas roka. Nie iba na Vianoce.

  1. Ako prvé si pripravíme lieskové orechy. Tie zalejeme teplou vodou a necháme ich v nej minimálne hodinu. Takto si zaistíme, že oriešky sa budú neskôr dobre krájať a nebudú vypadávať z cesta.
  2. V mise vyšľaháme zmäknuté maslo, práškový cukor a žĺtok.
  3. K maslovej zmesi prisypeme múku, pridáme vanilkovú pastu a rukami vypracujeme pevné cesto. Do cesta následne pridáme orechy, ktoré sme zliali a vysušili.
  4. Pripravené cesto rozdelíme na dve časti, vytvarujeme do valca a dáme na niekoľko hodín (alebo na noc) do chladničky.
  5. Z cesta odkrajujeme kolieska s hrúbkou približne 1 cm a kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 170 °C približne 15 minút.

Hotové Masarykove koláčiky necháme vychladnúť. Tesne pred podávaním ich môžeme posypať práškovým cukrom. Nerobíme tak však niekoľko dní vopred, pretože cukor by sa roztopil a na koláčikoch by nevyzeral dobre.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár