NajRecept.sk Dezerty Koláče Výborné makové slimáky pre milovníkov sladkých raňajok
Výborné makové slimáky pre milovníkov sladkých raňajok
Recept Výborné makové slimáky pre milovníkov sladkých raňajok
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Tieto sladké a jemné slimáky sú ako stvorené na začiatok dňa alebo vtedy, keď v rýchlosti neviete, čo by ste si dali na desiatu alebo olovrant. Cesto je nadýchané a sladké, pričom ho perfektne dopĺňa chrumkavý mak navrchu.

siky.silvia siky.silvia    ·   8.6.2025

Výborné makové slimáky pre milovníkov sladkých raňajok

Tieto sladké a jemné slimáky sú ako stvorené na začiatok dňa alebo vtedy, keď v rýchlosti neviete, čo by ste si dali na desiatu alebo olovrant. Cesto je nadýchané a sladké, pričom ho perfektne dopĺňa chrumkavý mak navrchu.

35 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Kvások:

100 g
voda
21 g
čerstvé droždie
1 lyžička
kryštálový cukor
130 g
hladká múka

Cesto:

120 g
voda
80 g
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový cukor
štipka
soľ
1 lyžica
rozšľahané vajce
370 g
hladká múka
70 g
bravčová masť

Ďalej:

podľa potreby
mak (na posypanie)
podľa potreby
vajce (na potretie)
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Makové slimáky si zamilujú dospelí aj deti. Jesť ich môžete samostatne, napríklad k horúcemu kakau, no výborne chutia aj vtedy, keď ich natriete maslom, Nutellou alebo džemom. Ja na ne najradšej dávam tento jahodový džem bez chémie.

  1. Vodu mierne ohrejeme, pridáme do nej cukor, múku a rozdrobené droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. Do misy dáme všetky ingrediencie na cesto, pridáme hotový kvások a vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí. Tie následne zamotáme do tvaru slimákov a poukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Tu ich necháme ešte chvíľku podkysnúť.
  4. Slimáky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme makom a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 190 stupňov približne 20 minút.

Po upečení nechajte slimáky vychladnúť a môžete ich podávať. V prípade, že by sa vám zdali príliš veľké, cesto môžete rozdeliť na viacero častí, nie iba na osem. Snažte sa ale, aby boli jednotlivé časti rovnaké alebo aspoň podobné. Pomôcť si môžete kuchynskou váhou.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár