NajRecept.sk Dezerty Koláče Tvarohový koláč Výborné kysnuté hrebene plnené tvarohom. Recept podľa Milady, ktorý stojí za vyskúšanie.
Výborné kysnuté hrebene plnené tvarohom. Recept podľa Milady, ktorý stojí za vyskúšanie.
Výborné kysnuté hrebene plnené tvarohom. Recept podľa Milady, ktorý stojí za vyskúšanie.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Milada Sumková

Tieto tvarohové hrebene si vás získajú nielen svojou skvelou chuťou, ale taktiež zaujímavým vzhľadom. Pripravujem ich často počas víkendov a následne servírujem buď na raňajky, alebo poobede ako niečo dobré a sladké ku káve. Určite vyskúšajte. Stoja za to. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   6.3.2025

Výborné kysnuté hrebene plnené tvarohom. Recept podľa Milady, ktorý stojí za vyskúšanie.

Tieto tvarohové hrebene si vás získajú nielen svojou skvelou chuťou, ale taktiež zaujímavým vzhľadom. Pripravujem ich často počas víkendov a následne servírujem buď na raňajky, alebo poobede ako niečo dobré a sladké ku káve. Určite vyskúšajte. Stoja za to. Autor: Milada Sumková

30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
100 ml
olej
1 ks
bielok
štipka
soľ
21 g
droždie
250 ml
vlažné mlieko
3 lyžice
kryštálový cukor

Plnka:

500 g
tvaroh
1 ks
žĺtok
podľa chuti
vanilkový cukor
podľa chuti
kryštálový cukor
2 lyžice
zmäknuté maslo
podľa chuti
citrónová kôra
podľa potreby
sušené hrozienka

Na potretie:

1 ks
žĺtok
podľa potreby
mlieko
podľa potreby
olej alebo maslo
podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Tvaroh dodáva hrebeňom skvelú chuť a šťavnatosť. Zvyčajne ho dochutím vanilkovým a kryštálovým cukrom, no vy doň môžete pokojne pridať škoricu alebo čokoľvek iné podľa svojej chuti. Na oživenie by mohol byť vhodný aj ríbezľový domáci džem, ktorý si môžete urobiť podľa tohto receptu.

  1. Do vlažného mlieka dáme cukor, rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Ten pridáme k ďalším surovinám a vypracujeme pevné cesto.
  2. Cesto nedávame kysnúť. Rozdelíme ho na 60 g kúsky, ktoré pomocou valčeka rozvaľkáme.
  3. Jednu časť cesta narežeme radielkom. Na druhú dáme tvarohovú plnku a zvinieme.
  4. Tvarohová plnka: V miske vymiešame tvaroh, žĺtok, vanilkový a kryštálový cukor, maslo, citrónovú kôru a hrozienka.
  5. Povrch hrebeňov potrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s mliekom. Takto pripravené ich vložíme do rúry a pečieme pri teplote 200 °C približne 15 až 20 minút.
  6. Hotové hrebene vytiahneme z rúry, ešte za horúca ich potrieme olejom alebo maslom, a necháme vychladnúť.

Hrebene posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Tvaroh je vďačná surovina, ktorá nielenže skvelo chutí, ale taktiež sa dá použiť na rôzne spôsoby. Okrem hrebeňov si z neho môžete urobiť aj iné kysnuté koláčiky, ako sú napríklad tieto moravské s majonézou.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár