NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Výborné košíčky Izidor. Krehké cesto dopĺňa džem a maslový krém so salkom.
Výborné košíčky Izidor. Krehké cesto dopĺňa džem a maslový krém so salkom.
Recept Výborné košíčky Izidor. Krehké cesto dopĺňa džem a maslový krém so salkom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Neviete, čo piecť na Vianoce? Vyskúšajte košíčky Izidor, ktoré u nás doma patria medzi tie najpopulárnejšie. Ich príprava nie je náročná, no spravte ich v predstihu, aby cesto stihlo do sviatkov zmäknúť. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   6.11.2024

Výborné košíčky Izidor. Krehké cesto dopĺňa džem a maslový krém so salkom.

Neviete, čo piecť na Vianoce? Vyskúšajte košíčky Izidor, ktoré u nás doma patria medzi tie najpopulárnejšie. Ich príprava nie je náročná, no spravte ich v predstihu, aby cesto stihlo do sviatkov zmäknúť. Autor: Jana Jančíková

45 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

400 g
hladká múka
250 g
maslo
200 g
práškový cukor
140 g
mleté orechy
1 ks
vajce
2 lyžice
kakao
podľa chuti
škorica
1 ks
citrón

Džemová plnka

podľa chuti
džem

Orechová plnka

podľa potreby
mleté orechy
podľa chuti
vanilkový cukor
podľa chuti
práškový cukor
podľa chuti
rum

Maslový krém

1 ks
maslo
1 ks
salko
podľa potreby
čokoláda

Poleva

podľa potreby
čokoláda
podľa potreby
tuk
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia

Izidor košíčky sú charakteristické kombináciou krehkého cesta a sladkej plnky. Tú si môžete prispôsobiť presne podľa svojich predstáv. Ja dávam zvyčajne na spodok džem, mleté orechy a následne maslový krém.

  1. Múku, zmäknuté maslo, práškový cukor, mleté orechy, vajce, kakao, škoricu a šťavu a kôru z citróna zmiešame a vypracujeme cesto.
  2. Z cesta si postupne odoberáme a plníme ním formičky, ktoré sme vymazali tukom a vysypali múkou. Košíčky pečieme na 170 °C približne 10 minút.
  3. Do upečených a vychladnutých košíčkov dáme na dno trochu marmelády. Potom navrstvíme orechovú plnku, ktorú si pripravíme zmiešaním mletých orechov, vanilkového a práškového cukru a rumu.
  4. Navrch košíčkov ešte pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme krémovú plnku. Tú si pripravíme vyšľahaním zmäknutého masla so salkom. Keď sa zmes spojí, zašľaháme do nej ešte rozpustenú čokoládu.
  5. Naplnené a stuhnuté košíčky namočíme do čokolády, ktorú sme rozpustili s tukom, a dáme na chladné miesto.

Koláče môžeme okrem čokoládovej polevy dekorovať aj nasekanou čokoládou, pomletými orechmi alebo nastrúhaným kokosom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár