NajRecept.sk Dezerty Koláče Výborné fánky z krehkého cesta s príchuťou vanilky.
Výborné fánky z krehkého cesta s príchuťou vanilky.
Recept Výborné fánky z krehkého cesta s príchuťou vanilky.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Fánky, známe aj ako Božie milosti, sú tradičné pečivo, ktoré u nás doma pripravujem nielen na fašiangy, ale aj počas iných dní v roku. Jednoducho mu neviem odolať. Jemné vyprážané cesto obalené v cukre je dokonalé a zapáči sa dospelým aj deťom.

siky.silvia siky.silvia    ·   5.3.2025

Výborné fánky z krehkého cesta s príchuťou vanilky.

Fánky, známe aj ako Božie milosti, sú tradičné pečivo, ktoré u nás doma pripravujem nielen na fašiangy, ale aj počas iných dní v roku. Jednoducho mu neviem odolať. Jemné vyprážané cesto obalené v cukre je dokonalé a zapáči sa dospelým aj deťom.

30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
polohrubá múka
60 g
zmäknuté maslo
40 g
práškový cukor
2 ks
žĺtok
1 bal.
kypriaci prášok
200 g
kyslá smotana
1 lyžička
citrónová kôra
1/2 lyžičky
soľ

Na obaľovanie:

6 lyžíc
práškový cukor
2 bal.
vanilkový cukor

Na vyprážanie:

podľa potreby
olej
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Fánky sú spolu so šiškami fašiangovou klasikou. Tým ale, že nie sú z kysnutého cesta, je ich príprava o niečo rýchlejšia a jednoduchšia. Tvary fánok, ktoré zvolíte, sa odvíjajú od vašich preferencií. Ja som tentokrát stavila na štvorce.

  1. Múku zmiešame s práškovým cukrom, kypriacim práškom, soľou a citrónovou kôrou. Pridáme zmäknuté maslo, žĺtok, kyslú smotanu a vymiesime pevné cesto. To odložíme nabok a necháme ho aspoň 20 minút odležať.
  2. Odležané cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku, kde ho pomocou valčeka vyvaľkáme na hrúbku 3 mm. Následne zoberieme radielko alebo príborový nožík a vykrojíme tvary podľa svojich predstáv. Ja som zvolila štvorce.
  3. Do každého štvorca (alebo iného tvaru) spravíme dva zárezy a vkladáme do horúceho oleja.
  4. Vyprážame z oboch strán a obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Ak máte radi škoricu, namiesto vanilkového cukru môžete na obaľovanie použiť škoricový. A v prípade, že chcete s fánkami mierne zaexperimentovať a pridať do cesta napríklad pivo, vyskúšajte tento recept.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár