NajRecept.sk Dezerty Koláče Výborné domáce šišky bez vyprážania.
Výborné domáce šišky bez vyprážania.
Recept Výborné domáce šišky bez vyprážania.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Máte radi nadýchané sladké šišky, no nerobíte ich často, pretože sú príliš ťažké a kalorické? Bola som na tom rovnako, až kým som nevyskúšala tento recept. Šišky sa nevysmážajú, ale pečú, takže nie sú vôbec mastné, a pritom chutia takmer na nerozoznanie od tých tradičných.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   12.2.2025

Výborné domáce šišky bez vyprážania.

Máte radi nadýchané sladké šišky, no nerobíte ich často, pretože sú príliš ťažké a kalorické? Bola som na tom rovnako, až kým som nevyskúšala tento recept. Šišky sa nevysmážajú, ale pečú, takže nie sú vôbec mastné, a pritom chutia takmer na nerozoznanie od tých tradičných.

35 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia
Suroviny
850 g
hladká múka
200 g
cukor
150 g
maslo
50 g
čerstvé droždie
1 ks
vajce
400 ml
mlieko
štipka
soľ
podľa chuti
džem
podľa potreby
práškový cukor (na posypanie)
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia

Šišky pečené v rúre sú skvelým kompromisom v prípade, že toto sladké jedlo milujete, no snažíte sa jesť zdravšie. Cesto je mäkké a príjemne nadýchané, pričom sa dá naplniť akýmkoľvek džemom, krémom, pudingom alebo Nutellou.

  1. Mlieko ohrejeme, pridáme doň lyžičku cukru, rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások.
  2. Do druhej misy nasypeme múku, pridáme soľ, cukor a všetko premiešame. Potom pridáme mlieko s kváskom, roztopené maslo, vajce a vypracujeme pevné cesto, ktoré zakryjeme a necháme hodinu kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto zopárkrát prehnietime na pracovnej doske a vyvaľkáme na hrúbku približne 2 cm. Z cesta vykrojíme kolieska, ktoré poukladáme na plech s papierom na pečenie. Šišky zakryjeme a necháme podkysnúť ešte približne 15 až 20 minút. Okrem tohto receptu na kysnuté cesto môžete vyskúšať aj naše univerzálne kysnuté cesto, ktoré využijete pri príprave koláčov, knedlí či závinov.
  4. Pripravené šišky pečieme pri teplote 200 °C približne 10 minút – sledujeme. Následne ich necháme úplne vychladnúť a pomocou cukrárskeho vrecka naplníme džemom podľa chuti.

Pred podávaním môžete šišky posypať práškovým cukrom. Ak by ste chceli, aby boli ešte zaujímavejšie, ozdobte ich roztopenou čokoládou. Najväčšou výhodou týchto šišiek je najmä to, že v porovnaní s tými vyprážanými chutia čerstvo a dobre aj na druhý deň.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár