NajRecept.sk Pečivo Pagáče Výborné domáce oškvarkové rožky.
Výborné domáce oškvarkové rožky.
Recept Výborné domáce oškvarkové rožky.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Dnes som robila namiesto tradičných oškvarkových pagáčov oškvarkové rožky. Tie boli krásne nalístkované aj bez prekladania, aj keď musím ešte trochu popracovať na ich estetike. To však nič nemení na tom, že ich chuť je skutočne dokonalá. Určite vyskúšajte.

siky.silvia siky.silvia    ·   13.2.2025

Výborné domáce oškvarkové rožky.

Dnes som robila namiesto tradičných oškvarkových pagáčov oškvarkové rožky. Tie boli krásne nalístkované aj bez prekladania, aj keď musím ešte trochu popracovať na ich estetike. To však nič nemení na tom, že ich chuť je skutočne dokonalá. Určite vyskúšajte.

50 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny
500 g
hladká múka špeciál
21 g
čerstvé droždie
1 lyžica
med
2 lyžičky
soľ
3 dcl
mlieko
100 g
bravčová masť
200 g
mleté oškvarky
1 lyžica
bravčová masť izbovej teploty
1 ks
vajce na potretie
Postup receptu
Vytlačiť
50 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Oškvarkové pagáče sú u nás klasikou, ktorá sa pripravuje na rôzne oslavy alebo posedenia s blízkymi. Najlepšie chutia čerstvé – hneď v daný deň prípravy, no keď ich budete skladovať v uzatvárateľnej nádobe, vydržia vám aj dva či tri dni.

  1. Mlieko mierne zohrejeme, pridáme doň med, rozdrobíme droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. Do misy nasypeme múku a soľ. Pridáme masť, kvások a ručne vypracujeme pevné cesto. To zakryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť. Ďalšie recepty na tie najlepšie kysnuté cestá nájdete tu.
  3. Kým cesto kysne, pomelieme oškvarky. Následne k nim pridáme lyžicu bravčovej masti a v prípade potreby aj soľ.
  4. Keď cesto vykysne, presunieme ho na pracovnú dosku, kde ho vyvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou približne 1/2 cm. Nanesieme naň oškvarky, zvinieme ho do rolády a začneme ho krájať našikmo, aby nám vznikli trojuholníky. Tie ešte vyvaľkáme znova do tvaru trojuholníka a stočíme tak, aby nám vznikol rožok.
  5. Takto pripravené rožky umiestnime na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Necháme ich ešte chvíľku podkysnúť, potom potrieme vajíčkom a pečieme pri teplote 200 °C približne 20 minút.

Hotové oškvarkové rožky nechajte vychladnúť a potom podávajte. Ak by sa vám rožky nepáčili, z cesta môžete pokojne pripraviť aj klasické pagáče. A v prípade, že by ste hľadali o niečo rýchlejšie občerstvenie, môžete vyskúšať recept na oškvarkové pagáče bez kysnutia.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár