NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Výborná talianska parmigiana s cuketou a parmezánom.
Výborná talianska parmigiana s cuketou a parmezánom.
Recept Výborná talianska parmigiana s cuketou a parmezánom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Zapekaná cuketa s bešamelom a parmezánom je výborným obedom aj večerou. Podobá sa na lasagne, no v porovnaní s nimi je o niečo zdravšia. Ideálna je tak aj pre tých, ktorí si dávajú pozor na svoju stravu a jedálniček.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   1.10.2024

Výborná talianska parmigiana s cuketou a parmezánom.

Zapekaná cuketa s bešamelom a parmezánom je výborným obedom aj večerou. Podobá sa na lasagne, no v porovnaní s nimi je o niečo zdravšia. Ideálna je tak aj pre tých, ktorí si dávajú pozor na svoju stravu a jedálniček.

30 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Parmigiana

1 kg
cuketa
300 g
mozzarella
100 g
parmezán
podľa potreby
bazalka
podľa chuti
soľ
2 lyžice
olivový olej

Bešamel

50 g
maslo
4 lyžice
hladká múka
600 ml
mlieko
podľa chuti
soľ
podľa potreby
muškátový oriešok
2 lyžice
parmezán
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Príprava zapekanej cukety nie je náročná. V recepte môžete použiť aj baklažán, čím si vytvoríte pravú taliansku parmigianu. Okrem toho môžete mierne zmeniť aj výber syrov. Kombinácia mozarelly a parmezánu je neodolateľná, no ak by vám niektorý z nich chýbal, pokojne ho nahraďte.

  1. Cuketu umyjeme a v prípade, že má hrubú a tvrdú šupku, ju ošúpeme. Následne ju nakrájame na kolieska s hrúbkou 4 až 5 mm.
  2. Cuketu dáme do misky, posolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Takto pripravenú ju dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 10 minút pri teplote 250 °C.
  3. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a pražíme 2 až 3 minúty. Za stáleho miešania postupne pridáme studené mlieko. Bešamel povaríme a na záver pridáme nastrúhaný parmezán, soľ a muškátový oriešok.
  4. Bešamel rozotrieme na spodok zapekacej misy. Poukladáme naň cuketu, na ktorú dáme ďalšiu vrstvu bešamelu, plátky mozarelly a nasekanú bazalku a všetko posolíme.
  5. Ďalšiu vrstvu vytvoríme rovnako – z cukety, mozarelly a bešamelu. Navrch nastrúhame ešte parmezán a dáme piecť na 30 minút pri 180 °C. Pred podávaním necháme mierne vychladnúť.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár