NajRecept.sk Prílohy Zemiaky Zemiaková kaša Výborná krkonošská kaša s krúpami. Recept na tradičnú staročeskú prílohu od mojej babičky.
Výborná krkonošská kaša s krúpami. Recept na tradičnú staročeskú prílohu od mojej babičky.
Výborná krkonošská kaša s krúpami. Recept na tradičnú staročeskú prílohu od mojej babičky.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jitka Smejkalová

Krkonošská kaša, známa aj ako nadstavovaná, nás doma vždy zachráni, keď nemáme chuť na iné typy príloh, ako sú varené zemiaky, ryža alebo cestoviny. Jej príprava je rýchla a zároveň dokáže perfektne zasýtiť, takže je ideálna na obed aj večeru. Autor: Jitka Smejkalová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   29.1.2025

Výborná krkonošská kaša s krúpami. Recept na tradičnú staročeskú prílohu od mojej babičky.

Krkonošská kaša, známa aj ako nadstavovaná, nás doma vždy zachráni, keď nemáme chuť na iné typy príloh, ako sú varené zemiaky, ryža alebo cestoviny. Jej príprava je rýchla a zároveň dokáže perfektne zasýtiť, takže je ideálna na obed aj večeru. Autor: Jitka Smejkalová

35 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny
600 g
zemiaky
4 lyžice
surové krúpy
1 strúčik
cesnak
1 dcl
mlieko
podľa potreby
majorán
podľa potreby
soľ
podľa potreby
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Krkonošská či nadstavovaná kaša je univerzálnou prílohou, ktorú môžete podávať k akémukoľvek mäsu alebo k plneným paprikám. Dokonca, výborne vám padne aj samostatne, doplnená len o kyslú kapustu.

  1. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a dáme variť.
  2. V druhom hrnci uvaríme krúpy.
  3. Do uvarených a scedených zemiakov prilejeme teplé mlieko a všetko pomocou tyčového mixéra alebo lopatiek vyšľaháme.
  4. Do vzniknutej kaše pridáme zostávajúce suroviny – krúpy, soľ, pretlačený cesnak, majorán a maslo na zjemnenie.

Maslo môžete v recepte zameniť aj za bravčovú masť. Myslite ale na to, že masť je výraznejšia ako maslo a ovplyvní výslednú chuť kaše. Ak by bola kaša hustá, pridajte do nej trochu mlieka. Pridávajte ho však opatrne, aby ste ju nerozriedilo až príliš.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár