NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Veľkonočná tlačenka a aspik Výborná domáca huspenina
Výborná domáca huspenina
Recept Výborná domáca huspenina
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Janaha

U nás sa toto jedlo volá huspenina, niekto tomu hovorí aspik a videla som už aj názvy sulc a studená. V mojom okolí sa v každej rodine varí huspenina inak. Niekto varí huspeninu len zo surových koží a nôh, ja kombinujem surové mäso s údeným a napríklad moja svokra varí huspeninu iba z údeného mäsa. Huspenina sa u nás kedysi robila len v zime po zabíjačke, keď sme mali domáce údené mäso. Pamätám sa, ako moja babička vždy postavila velikánsky hrniec plný kože a mäsa na sporák, v ktorom sa kúrilo drevom a celý deň pomaličky varila. Teraz varím huspeninu už len z kúpených surovín, preto som si tento rodinný recept upravila podľa svojich predstáv, ale vy si huspeninu pokojne môžete variť aj tým pomalým starodávnym spôsobom... Autor: Janaha

Janaha    ·   11.3.2021

Výborná domáca huspenina

U nás sa toto jedlo volá huspenina, niekto tomu hovorí aspik a videla som už aj názvy sulc a studená. V mojom okolí sa v každej rodine varí huspenina inak. Niekto varí huspeninu len zo surových koží a nôh, ja kombinujem surové mäso s údeným a napríklad moja svokra varí huspeninu iba z údeného mäsa. Huspenina sa u nás kedysi robila len v zime po zabíjačke, keď sme mali domáce údené mäso. Pamätám sa, ako moja babička vždy postavila velikánsky hrniec plný kože a mäsa na sporák, v ktorom sa kúrilo drevom a celý deň pomaličky varila. Teraz varím huspeninu už len z kúpených surovín, preto som si tento rodinný recept upravila podľa svojich predstáv, ale vy si huspeninu pokojne môžete variť aj tým pomalým starodávnym spôsobom... Autor: Janaha

20 min
Čas prípravy
240 min
Čas varenia
Suroviny
cca 700 g
surová bravčová koža, noha alebo koleno
cca 700 g
údená noha, koža, koleno (môže byť aj kus údeného mäsa)
1 ks
cibuľa
3 strúčiky
cesnak
10 ks
celé korenie
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
240 min
Čas varenia
  1. Všetko dobre umyť, pokiaľ možno, nakrájať na menšie kusy, keď nie, necháme vcelku a dáme do hrnca, pridáme celú cibuľu, cesnak tiež celé strúčiky a korenie. Zalejeme vodou len tak, aby mäso bolo ponorené. Vody nedávajte zbytočne veľa (na toto množstvo surovín som dala asi tak približne necelé 2 litre vody), nesolíme, údenina zvykne byť dosť slaná.
  2. Ja varím v tlakovom hrnci minimálne 1 hodinu, vypnem a nechám ešte aspoň 2 hodiny v zavretom a natlakovanom hrnci dovariť (mám hrniec, v ktorom sa jedlo ďalej varí i po odstavení). Pred tým, než zavriem a natlakujem hrniec, vezmem penu tak, ako na každom masovom vývare.
  3. Ak budete variť klasicky, tak aspoň 3 - 4 hod (môžete aj viac!). Pomalým varom ako mäsovú polievku. Keď je huspenina uvarená, tak ju precedíme, cibuľu a cesnak vyhodíme, mäso oberieme (ak tam nejaké je), dáme do tanierov a zalejeme vývarom. Môžete dať aj nakrájanú kožu, ak máte radi. Po vychladnutí dáme do chladničky stuhnúť. U nás toto jedlo papáme s nakrájanou cibuľkou, pokvapkané octom a s čerstvým chlebom.
  4. Ak robím huspeninu pre návštevu a chcem, aby dobre vyzerala, pridám ešte do precedeného vývaru práškovou želatínu (asi 20g), aby mi huspenina po vyklopení pekne držala tvar. Odoberiem si z precedeného vývaru asi 2 dcl a nechám vychladnúť, do vychladnutého dám napučať želatínu aspoň na 30 min., potom ju zohrejte (nevariť!) tak, aby bola tekutá a prilejeme na zostávajúci vývaru v hrnci, zmiešame a nalievame do formičiek vyložených fóliou, necháme dobre stuhnúť v chladničke a až potom vyklopíme.

Môj blog: Recepty z mojej kuchyne

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár