Frankfurtská polievka neodmysliteľne k slovenskej kuchyni patrí, už roky je súčasťou jedálnych lístkov ako v školských jedálňach, tak v reštauráciách. Vzhľadom na to, že je polievka hutná, zasýti aj zahreje. Dokážete si frankfurtskú polievku doma pripraviť tak, aby chutila, ako si ju pamätáte z detských čias?
Frankfurtská polievka neodmysliteľne k slovenskej kuchyni patrí, už roky je súčasťou jedálnych lístkov ako v školských jedálňach, tak v reštauráciách. Vzhľadom na to, že je polievka hutná, zasýti aj zahreje. Dokážete si frankfurtskú polievku doma pripraviť tak, aby chutila, ako si ju pamätáte z detských čias?
Polievku si môžete však upraviť podľa seba, niekto sa totiž vyhýba smotane, preto ju z receptu môžete pokojne vynechať. Pridajte aj majoránku, ktorá posunie chuť polievky zase o level vyššie.
Aj keď frankfurtská polievka u nás zdomácnela a často je považovaná za rýdzo slovenský pokrm, jej pôvod siaha k našim nemeckým susedom. Hlavnou ingredienciou boli totiž frankfurtské párky, ktoré sa od roku 1487 začali vo Frankfurte nad Mohanom predávať. Obľúbené boli najmä pre svoju kvalitu a chuť.
Tajomstvo tkvie totiž v mäse a korení, z ktorého sa frankfurtské párky vyrábali. Mäsiari na ich výrobu totiž používali mäso z bokov, dokonca sám kráľ Maximilián II. si ich vychvaľoval a to priamo na svojej korunovácii. Neskôr sa párky začali šíriť do ostatných krajín. Najmä Rakúšanom sa tak páčili, že začali vyrábať svoje párky, viedenské. Tak, ako ich poznáme dnes. Ako dochucovadlo nesmelo chýbať už spomínané korenie, a to najmä muškátový oriešok.
Frankfurtskú polievku zmienila aj vo svojej kuchárke Magdalena Dobromila Rettigová. Recept sa však výrazne líšil od polievky, akú poznáme dnes. Vtedy na prípravu stačila masť, cibuľa, mrkva, cesnak, zeler, múka, párky, korenie a muškátový oriešok. Všetko sa na masti orestovalo, zalialo hovädzím vývarom a polievka bola na svete. My sme však zvyknutí na modernejšiu verziu tohto pôvodného receptu, ktorú si môžete pripraviť podľa nasledujúceho receptu.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste