NajRecept.sk Dezerty Koláče Voňavé mrkvové rožky so slivkovo-makovou plnkou, ktoré sa rozplývajú na jazyku.
Voňavé mrkvové rožky so slivkovo-makovou plnkou, ktoré sa rozplývajú na jazyku.
Recept Voňavé mrkvové rožky so slivkovo-makovou plnkou, ktoré sa rozplývajú na jazyku.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Rožky z mrkvového cesta som skúšala prvýkrát a musím povedať, že sa hneď vydarili. Boli nadýchané, sladké a v ústach sa doslova rozplývali. Jemné cesto dopĺňala mierne kyslastá plnka, ktorú som pripravila zo slivkového lekváru a maku. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   5.12.2024

Voňavé mrkvové rožky so slivkovo-makovou plnkou, ktoré sa rozplývajú na jazyku.

Rožky z mrkvového cesta som skúšala prvýkrát a musím povedať, že sa hneď vydarili. Boli nadýchané, sladké a v ústach sa doslova rozplývali. Jemné cesto dopĺňala mierne kyslastá plnka, ktorú som pripravila zo slivkového lekváru a maku. Autor: Jana Jančíková

40 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

250 g
jemne strúhaná mrkva
300 g
polohrubá múka
250 g
maslo
1 ks
prášok do pečiva
1 ks
citrón (iba kôra z neho)
podľa chuti
škorica

Náplň:

podľa potreby
mak
podľa potreby
slivkový lekvár

Na dokončenie:

podľa potreby
maslo
podľa potreby
rum
podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Výhodou rožkov je to, že môžu byť dezertom po dobrom obede, sladkými raňajkami alebo rýchlou desiatou. Plniť sa dajú teoreticky čímkoľvek, čo máte radi. Mne sa do mrkvového cesta hodila najviac kombinácia maku a slivkového lekváru.

  1. Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré dáme odpočívať do chladničky.
  2. Cesto rozdelíme na tri diely a na pomúčenom stole ich vyvaľkáme do kruhu s hrúbkou približne 3 mm. Každý kruh následne rozkrojíme na 8 dielikov.
  3. Na širšiu stranu dielika dáme ľubovoľnú náplň. Ja som zmiešala mak so slivkovým lekvárom. Ak by bola plnka pre vás málo sladká, pridajte práškový cukor podľa chuti. Okraje zahneme smerom do stredu a stočíme do tvaru rožka.
  4. Hotové rožky pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 180 °C približne 25 minút.
  5. Rožky ešte za horúca potrieme maslom rozpusteným s trochou rumu. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Rožky môžeme plniť rôznymi plnkami podľa chuti. Vhodné sú napríklad mleté orechy zmiešané s práškovým cukrom alebo kakao, ku ktorému sa okrem cukru pridáva aj olej alebo maslo. Na množstvo tuku si však dávame pozor, aby výsledná zmes nebola príliš riedka a z koláčov nevytekala.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár