NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Vláčny kysnutý závin s voňavou orechovo-rumovou plnkou.
Vláčny kysnutý závin s voňavou orechovo-rumovou plnkou.
Recept Vláčny kysnutý závin s voňavou orechovo-rumovou plnkou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Viac nadýchaný a krehký závin ste ešte nejedli. Mäkké cesto dopĺňa bohatá orechová plnka, ktorá zaručuje, že koláč nie je ani zďaleka suchý. Pre ešte lepšiu chuť do nej pridávam dve ingrediencie navyše – džem a rum. Výsledok je neodolateľný.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   31.3.2025

Vláčny kysnutý závin s voňavou orechovo-rumovou plnkou.

Viac nadýchaný a krehký závin ste ešte nejedli. Mäkké cesto dopĺňa bohatá orechová plnka, ktorá zaručuje, že koláč nie je ani zďaleka suchý. Pre ešte lepšiu chuť do nej pridávam dve ingrediencie navyše – džem a rum. Výsledok je neodolateľný.

35 min
Čas prípravy
60 min
Čas varenia
Suroviny

Kvások:

20g
čerstvé droždie
1 lyžica
cukor
1 lyžica
hladká múka
100 ml
vlažné mlieko

Cesto:

550 g
hladká múka
100 g
kryštálový cukor
20 g
vanilkový cukor
2 ks
vajce
120 g
masť alebo maslo
200 ml
vlažné mlieko
1/2 lyžičky
soľ
podľa potreby
citrónová kôra
podľa potreby
olej

Náplň:

500 g
mleté vlašské orechy
180 g
kryštálový cukor
2 až 3 lyžice
pomarančový alebo marhuľový džem
2 až 3 lyžice
rum
180 ml
horúce mlieko

Na potretie:

100 g
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
60 min
Čas varenia

Kysnuté záviny sú u nás doma jedny z najobľúbenejších koláčov vôbec. Najčastejšie ich robím počas víkendov, kedy predstavujú dokonalé raňajky či rýchlu desiatu. Skvelo chutia samé o sebe, no ja k nim takmer vždy podávam šálku kakaa, mlieka alebo teplého čaju.

  1. Čerstvé droždie rozdrobíme (ak nemáme čerstvé, môžeme použiť 7 g sušeného), pridáme cukor, hladkú múku a vlažné mlieko. Všetko premiešame a necháme 10 až 15 minút odstáť.
  2. Do misy preosejeme 400 g múky, pridáme k nej kryštálový a vanilkový cukor, hotový kvások, vajíčka, masť alebo maslo, vlažné mlieko a začneme hnietiť cesto.
  3. Počas hnietenia pridáme soľ, 150 g múky a citrónovú kôru. Premiesime a vypracujeme pevné nelepivé cesto, ktoré vložíme do olejom vymastenej misy. Tú zakryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto na minimálne 60 minút.
  4. Plnka: Orechy zmiešame s cukrom. Pridáme pomarančový alebo marhuľový džem, ktorý si môžete pripraviť podľa tohto receptu. Následne prilejeme rum, horúce mlieko a všetko premiešame.
  5. Vykysnuté cesto premiestnime na múkou vysypanú pracovnú dosku a jemne prehnietime. Potom ho prekrojíme na polovicu a každú vyvaľkáme na plát veľký 35 x 45 cm s hrúbkou približne 4 mm.
  6. Cesto naplníme polovicou plnky a zatočíme. Okraje zatlačíme, aby plnka nevytiekla a závin umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie.
  7. Záviny zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť ešte minimálne 40 minút. Potom ich potrieme rozpusteným maslom a spravíme do nich nožíkom zárezy.
  8. Takto pripravené záviny vložíme do studenej rúry a pečieme pri teplote 170 °C po dobu 30 minút. Po tejto dobe zakryjeme záviny papierom na pečenie a pečieme ďalších 20 minút.
  9. Upečené záviny potrieme roztopeným maslom a necháme vychladnúť.

Vychladnuté záviny nakrájajte a môžete podávať. Pred servírovaním ich pokojne posypte práškovým cukrom. Budú ešte sladšie. Okrem orechov ich môžete naplniť aj makom alebo kakaom. Recepty na chutné plnky, ktoré nevytečú, nájdete v tomto článku.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár