NajRecept.sk Dezerty Koláče Vláčny kysnutý čerešňový koláč s mrveničkou
Vláčny kysnutý čerešňový koláč s mrveničkou
Recept Vláčny kysnutý čerešňový koláč s mrveničkou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Alena Borchová

Keďže je čerešňová sezóna, povedala som si, že urobím kysnutý čerešňový koláč na plech s mrveničkou, ktorý je u nás jedným z najobľúbenejších. Jeho príprava je rýchla a okrem skvelej chuti poteší aj tým, že vie zasýtiť, takže je výborný aj na obed alebo večeru. Autor: Alena Borchová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   2.7.2025

Vláčny kysnutý čerešňový koláč s mrveničkou

Keďže je čerešňová sezóna, povedala som si, že urobím kysnutý čerešňový koláč na plech s mrveničkou, ktorý je u nás jedným z najobľúbenejších. Jeho príprava je rýchla a okrem skvelej chuti poteší aj tým, že vie zasýtiť, takže je výborný aj na obed alebo večeru. Autor: Alena Borchová

30 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Koláč:

300 g
polohrubá múka
60 g
rozpustené maslo
60 g
práškový cukor
štipka
soľ
200 ml
teplé mlieko
3/4 kocky
droždie

Vrch:

podľa potreby
čerešne
podľa potreby
škoricový cukor
podľa potreby
vanilkový cukor

Mrvenička:

80 g
maslo
5 lyžíc
polohrubá múka
5 lyžíc
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Čerešňový kysnutý koláč na plech je stávkou na istotu. Chutí skutočne každému, takže ho môžete pokojne naservírovať rodine, priateľom aj akejkoľvek návšteve. Okrem čerešní sa navrch hodia aj slivky, marhule či ríbezle.

  1. Mlieko ohrejeme, pridáme doň trochu cukru, droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. Hotový kvások primiešame k ostatným surovinám (okrem čerešní) a vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme kysnúť aspoň hodinu.
  3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a prenesieme ho na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie alebo potreli olejom a vysypali múkou.
  4. Navrch cesta poukladáme vykôstkované čerešne, ktoré posypeme škoricovým a vanilkovým cukrom a nakoniec aj mrveničkou.
  5. Mrvenička: Zmäknuté maslo zmiešame s múkou a práškovým cukrom a vytvoríme sypkú zmes, ktorou posypeme vrch koláča.
  6. Takto pripravený koláč pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 až 30 minút – sledujeme.

Kysnutý koláč s čerešňami nechajte vychladnúť. Potom ho nakrájajte na štvorce a môžete podávať. Máte chuť na nejaký iný kysnutý koláč? Vyskúšajte tento makový a orechový závin s bohatou náplňou a nadýchaným cestom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár