NajRecept.sk Dezerty Koláče Vláčne trdelníkové rožky obalené vo vanilkovom cukre.
Vláčne trdelníkové rožky obalené vo vanilkovom cukre.
Recept Vláčne trdelníkové rožky obalené vo vanilkovom cukre.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Lepšie rožky som už dávno nemala. Výborne chutia a ešte krajšie voňajú. Pripomínajú mi mäkké trdelníky, ktoré sa mnohým spájajú s Vianocami. My ich doma robíme počas celého roka. Tentokrát som však recept mierne oživila. Namiesto tradičných veľkých trdelníkov som spravila tieto menšie rožky a nemohla som sa rozhodnúť lepšie.

siky.silvia siky.silvia    ·   25.4.2025

Vláčne trdelníkové rožky obalené vo vanilkovom cukre.

Lepšie rožky som už dávno nemala. Výborne chutia a ešte krajšie voňajú. Pripomínajú mi mäkké trdelníky, ktoré sa mnohým spájajú s Vianocami. My ich doma robíme počas celého roka. Tentokrát som však recept mierne oživila. Namiesto tradičných veľkých trdelníkov som spravila tieto menšie rožky a nemohla som sa rozhodnúť lepšie.

40 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia
Suroviny

Rožky:

450 g
polohrubá múka
150 g
hladká múka
1 dcl
olej
80 g
rozpustené maslo
120 g
práškový cukor
1 bal.
vanilkový cukor
3 ks
žĺtok
2 dcl
vlažné mlieko
1 lyžička
soľ
42 g
droždie
1 bal.
prášok do pečiva

Na obaľovanie pred pečením:

3 ks
bielok
250 g
nasekané orechy

Na obaľovanie po upečení:

150 g
práškový cukor
2 ks
vanilkový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia

V porovnaní s klasickými trdelníkmi, ktoré robím spravidla podľa tohto receptu, majú rožky výhodu v tom, že sú malé a veľmi dobre sa jedia. Môžete ich tak bez akýchkoľvek problémov naservírovať aj návšteve. Ja som ich tentokrát obaľovala v orechoch a vanilkovom cukre, no použiť môžete aj škoricový cukor alebo kakao.

  1. Mlieko zahrejeme, pridáme doň cukor, rozdrobené droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. Hotový kvások pridáme k ostatným surovinám a vypracujeme pevné cesto, ktoré zakryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste aspoň hodinu kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 menších bochníkov. Každý vyvaľkáme do kruhu a potrieme rozpusteným maslom.
  4. Pomocou radielka nakrájame každý kruh na 8 častí a stočíme do tvaru rožka.
  5. Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich bielkami a posypeme nasekanými orechmi. Vložíme do rúry a pečieme približne 10 minút pri teplote 200 °C.
  6. Po upečení rožky ešte za horúca obaľujeme v práškovom cukre, ktorý sme zmiešali s vanilkovým.

Hotové rožky nechajte vychladnúť a následne ich môžete servírovať. Najlepšie sú v deň upečenia, kedy sú čerstvé a nadýchané. Vďaka tomu, že je cesto viac tukové, sú koláčiky mäkké aj na druhý či tretí deň. Stačí ich len skladovať v uzavretej nádobe.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár