NajRecept.sk Dezerty Koláče Vláčne bryndzové koláče so slaninou a cibuľkou.
Vláčne bryndzové koláče so slaninou a cibuľkou.
Recept Vláčne bryndzové koláče so slaninou a cibuľkou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Milada Sumková

Bryndzovými koláčmi poteším vždy celú rodinu. Nielenže sú veľmi dobré, ale taktiež skvelo zasýtia, takže sú ideálne na raňajky, večeru či ako rýchly snack počas dňa. Cesto je nadýchané a vláčne a v kombinácii s bryndzovou náplňou vytvára dokonalú súhru. Recept je jednoduchý, určite vyskúšajte. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   23.2.2025

Vláčne bryndzové koláče so slaninou a cibuľkou.

Bryndzovými koláčmi poteším vždy celú rodinu. Nielenže sú veľmi dobré, ale taktiež skvelo zasýtia, takže sú ideálne na raňajky, večeru či ako rýchly snack počas dňa. Cesto je nadýchané a vláčne a v kombinácii s bryndzovou náplňou vytvára dokonalú súhru. Recept je jednoduchý, určite vyskúšajte. Autor: Milada Sumková

40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
200 ml
vlažné mlieko
150 g
uvarené zemiaky
5 lyžíc
olej
21 g
droždie
7 g
soľ
5 g
kryštálový cukor

Náplň:

200 ml
kyslá smotana
125 g
bryndza
100 g
slanina
4 strúčiky
cesnak
1 ks
čerstvá mladá cibuľka

Na potretie:

1 ks
vajce
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Slané koláče nerobím príliš často. Doma máme radi skôr tie sladké. Nedávno som si však povedala, že namiesto moravských koláčov, ktoré robím podľa tohto skvelého receptu, vyskúšam tie bryndzové a nemohla som urobiť lepšie.

  1. Do misy nasypeme múku, soľ a cukor. Pridáme vlažné mlieko, nastrúhané zemiaky, olej, rozdrobené droždie a vymiesime cesto.
  2. Cesto dáme do čistej misky, zakryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto, kde ho necháme aspoň 45 minút kysnúť.
  3. Keď cesto vykysne, presunieme ho na múkou vysypanú pracovnú dosku, kde ho rozvaľkáme na hrúbku približne 1 cm. Pomocou pohára alebo formičky z neho vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme priamo na plech vystlaný papierom na pečenie. Tu ich necháme prikryté utierkou podkysnúť ešte aspoň 15 minút.
  4. V miske zmiešame kyslú smotanu, bryndzu a pretlačený cesnak, a plnku nanesieme na povrch koláčov. Okraje koláčov potrieme vajíčkom, navrch dáme osmaženú slaninku, čerstvú cibuľku a vložíme do rúry, ktorú sme vyhrali na 200 °C. Pečieme približne 15 až 20 minút.

Upečené koláče nechajte vychladnúť a potom ich môžete rovno servírovať. Mne nejaké zostali, tak som ich uskladnila v uzatvárateľnej nádobe. Na druhý deň boli stále mäkké a veľmi chutné. Môžete si ich tak urobiť pokojne aj do zásoby. A ak by vám náhodou zostalo viac bryndze, vyskúšajte si k nej pripraviť zdravé a chutné cuketové halušky.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár