NajRecept.sk Dezerty Najlepšie dezerty Cheesecake Viete, čo vznikne spojením cheesecaku a osích hniezd? Fantastický dezert, ktorý sa rozplýva na jazyku.
Viete, čo vznikne spojením cheesecaku a osích hniezd? Fantastický dezert, ktorý sa rozplýva na jazyku.
Recept Viete, čo vznikne spojením cheesecaku a osích hniezd? Fantastický dezert, ktorý sa rozplýva na jazyku.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Niečo netradičnejšie, ale za to veľmi chutné. Ak máte radi kysnuté osie hniezda alebo škoricové slimáky, tak odporúčam vyskúšať tento cheesecake s chuťou škorice. Minulý víkend sme mali naplánovaný karneval. Okrem klasických šišiek, chlebíčkov a jednohubiek som rozmýšľala, aký koláčik by som upiekla. Zvolila som tento netradičný a každý chválil. Zožal neskutočný úspech, preto sa chcem s vami podeliť o recept. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   1.2.2025

Viete, čo vznikne spojením cheesecaku a osích hniezd? Fantastický dezert, ktorý sa rozplýva na jazyku.

Niečo netradičnejšie, ale za to veľmi chutné. Ak máte radi kysnuté osie hniezda alebo škoricové slimáky, tak odporúčam vyskúšať tento cheesecake s chuťou škorice. Minulý víkend sme mali naplánovaný karneval. Okrem klasických šišiek, chlebíčkov a jednohubiek som rozmýšľala, aký koláčik by som upiekla. Zvolila som tento netradičný a každý chválil. Zožal neskutočný úspech, preto sa chcem s vami podeliť o recept. Autor: Karambola

45 min
Čas prípravy
70 min
Čas varenia
Suroviny

Základ:

200 g
sušienky
50 g
hnedý cukor
1/2 lyžičky
škorica
10 lyžíc
roztopené maslo

Sypká zmes:

200 g
hnedý cukor
45 g
hladká múka
1 lyžica
škorica
55 g
roztopené maslo

Krém:

900 g
philadelphia cream cheese
40 g
práškový cukor
190 g
hnedý cukor
100 g
kyslá smotana
4 ks
vajce
1/2 lyžičky
soľ
1 lyžica
vanilková esencia

Vrch:

250 g
mascarpone
250 ml
smotana na šľahanie
2 lyžice
práškový cukor
na posypanie
kakao
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
70 min
Čas varenia

Škoricový cheesecake je dokonalý dezert na oslavy, stretnutia s blízkymi alebo počas nedele ako sladká bodka za dobrým obedom. Okrem skvelej chuti poteší aj zaujímavým výzorom, vďaka ktorému sa bude dokonalo vynímať na jedálenskom stole.

  1. Najskôr si pripravíme okrúhlu formu na pečenie o priemere 24 cm a dno vyložíme papierom na pečenie.
  2. Sušienky rozmixujeme na prášok, zmiešame s hnedým cukrom a škoricou a pridáme roztopené maslo. Zmes dáme do formy a zatlačíme až na boky formy. Pečieme pri teplote 160 °C po dobu 10 minút.
  3. Pripravíme si sypkú zmes. Hnedý cukor zmiešame s hladkou múkou a škoricou. Následne pridáme maslo a rukami vypracujeme mrveničku. Odložíme bokom.
  4. Philadelphiu rozmixujeme mixérom, pridáme práškový cukor, hnedý cukor, kyslú smotanu a krátko prešľaháme. Iba tak dlho, aby sa suroviny prepojili. Následne pridávame jedno vajíčko po druhom a za každým pridaným dôkladne vyšľaháme. Na záver primiešame soľ a vanilku. Môžeme vrstviť.
  5. Na predpečené cesto nanesieme 1/3 krému, rukami posypeme 1/3 mrveničky, znova nanesieme 1/3 krému, znova 1/3 mrveničky a znova poslednú časť krému a poslednú časť mrveničku. Lyžicou pekne uhladíme. Formu na spodnej časti vyložíme alobalom a takto pripravenú vložíme do hlbšieho plechu, do ktorého nalejeme vodu. Alobal slúži na to, aby sa voda nedotkla formy, vďaka čomu vám cheesecake pri pečení nepopraská.
  6. Takto pripravený cheesecake v plechu s vodou dáme do vopred vyhriatej rúry piecť. Pečieme pri teplote 160 °C asi 60 – 70 minút. Potom rúru vypneme, dvierka pootvoríme a cheesecake v nej necháme dôjsť. Po hodine cheesecake vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Najlepšie je dať ho do chladničky na celú noc.
  7. Navrch koláča nanesieme cukrárskym vreckom s hladkou okrúhlou špičkou vymiešané mascarpone s cukrom a šľahačkou. Pred podávaním posypeme kakaom alebo ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

Cheesecake skladujte na chladnom mieste – ideálne v chladničke, kde vám vydrží hneď niekoľko dní. Najlepšie však chutí prvé dva až tri dni po príprave. Kakao na dezert aplikujte tesne predtým, ako ho nakrájate a podávate, aby sa príliš neroztopilo.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár