NajRecept.sk Dezerty Koláče Jablkový koláč Viedenský jablkový koláč
Viedenský jablkový koláč
Recept Viedenský jablkový koláč
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Triniti

Jablková pochúťka, vhodná na akúkoľvek párty alebo oslavu. Veľmi dobrý viedenský jablkový koláč. Autor: Triniti

Triniti Triniti    ·   3.2.2015

Viedenský jablkový koláč

Jablková pochúťka, vhodná na akúkoľvek párty alebo oslavu. Veľmi dobrý viedenský jablkový koláč. Autor: Triniti

Suroviny

Budeme potrebovať:

150 ml
mlieko
1 bal.
vanilkový cukor
120 g
polohrubá múka
120 g
maslo
3 ks
vajce
200 g
práškový cukor
700 g
jablká
300 ml
jablčná šťava
2 lyžice
citrónová šťava
100 ml
voda
50 g
kukuričný škrob
½ lyžičky
škorica
50 g
nasekané mandle
na posypanie
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Mlieko si dáme zohriať na oheň, pridáme vanilkový cukor a práškový cukor (100 g). V druhom hrnci si rozpustíme maslo (60 g). Keď máme maslo rozpustené, pridávame postupne múku (60 g). Do tejto hmoty pridáme teplé mlieko a miešaním hmotu spojíme - hrniec máme stále na miernom ohni.
  2. Husté cesto odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Do mierne vychladnutej hmoty pridáme jeden žĺtok po druhom a za každým dôkladne vymiešame. Bielky si vyšľaháme na tuhý sneh a pridáme ho do žĺtkovej hmoty. Jemne spojíme.
  3. Takto pripravené cesto si navrstvíme na plech (24 x 26 cm), ktorý sme si vystlali papierom a dáme zapiecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov po dobu 25 - 30 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť.
  4. Jablká si očistíme a nakrájame. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
  5. Vo vode a jablkovej šťave si rozrobíme škrob, škoricu a varíme do zhustnutia (cca 3-5 minút). Pridáme jablká a spojíme. Ešte horúcu jablčnú hmotu navrstvíme na upečený korpus a necháme vychladnúť.
  6. Maslo (60 g), práškový cukor (100 g) a múku (60 g) si zmiešame - pripravíme si posýpku. Ku koncu miešania pridáme aj mandle. Takto pripravenú posýpku si navrstvíme na plech, ktorý sme si vyložili papierom a pečieme v rúre do zlata pri teplote 200 stupňov - občas môžeme premiešať. Upečenú posýpku si za pomoci valčeka na cesto rozdrvíme a posypeme na jablkovú náplň. Poprášime práškovým cukrom, nakrájame na kocky a podávame.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár