NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Vianočné snehové pusinky s čokoládovou polevou a orechovou plnkou.
Vianočné snehové pusinky s čokoládovou polevou a orechovou plnkou.
Recept Vianočné snehové pusinky s čokoládovou polevou a orechovou plnkou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Snehové pusinky sú rýchle, takže si ich stihnete pripraviť aj tesne pred Vianocami. Ich výhodou je okrem toho aj skvelá chuť a to, že vydržia veľmi dlho čerstvé. Keď ich dáte do peknej vianočnej nádoby, jesť ich môžete celé sviatky.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   28.10.2024

Vianočné snehové pusinky s čokoládovou polevou a orechovou plnkou.

Snehové pusinky sú rýchle, takže si ich stihnete pripraviť aj tesne pred Vianocami. Ich výhodou je okrem toho aj skvelá chuť a to, že vydržia veľmi dlho čerstvé. Keď ich dáte do peknej vianočnej nádoby, jesť ich môžete celé sviatky.

40 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

150 g
hladká múka
2 štipky
soľ
50 g
práškový cukor
2 lyžičky
vanilkový cukor
100 g
maslo
1 ks
žĺtok
1 lyžica
mlieko

Plnka

100 g
pomleté orechy
3 lyžice
med
podľa potreby
šťava z citróna
1/2 ks
citrón

Sneh

3 ks
bielky
štipka
soľ
210 g
kryštálový cukor
2 lyžičky
citrónová šťava

Čokoládová poleva

50 g
čokoláda
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia

Na Vianoce si môžete upiecť rôzne druhy cukroviniek. Spolu s klasikou vo forme vanilkových rožkov, lineckých koláčikov alebo perníkov, sú populárne aj rôzne iné recepty. K nim patria napríklad tieto nadýchané snehové pusinky plnené orechmi.

  1. Do misy dáme hladkú múku, soľ, práškový cukor, vanilkový cukor, zmäknuté maslo, žĺtok a všetko dôkladne premiešame. Následne pridáme mlieko a vypracujeme pevné cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chladničke na 10 až 15 minút.
  2. Odstáte cesto položíme na pomúčenú pracovnú dosku, posypeme ho múkou a vyvaľkáme na hrúbku 4 až 5 mm.
  3. Z cesta vykrajujeme kolieska s priemerom 3 cm, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Pomleté orechy premiešame s medom. Následne pridáme citrónovú šťavu, kôru z polovice citróna a znova premiešame. Hotovú plnku naberáme lyžicou a aplikujeme do stredu koliesok vytvorených z cesta.
  5. Do misy dáme bielky, soľ a pomocou mixéra vypracujeme pevný sneh (trvá to približne 10 minút). Počas mixovania postupne pridávame kryštálový cukor, ktorý do snehu dôkladne zapracujeme. Ku koncu prilejeme citrónovú šťavu a mixujeme ešte 5 minút, aby sa rozpustil všetok cukor.
  6. Vyšľahaný sneh z bielkov nanesieme pomocou cukrárenského vrecúška na koláčiky a pečieme pri teplote 170 °C približne 15 minút.
  7. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, ktorú nalejeme do cukrárenského vrecka a postriekame ňou vychladnuté pusinky.

Čokoládová poleva pusinky skrášľuje a zvýrazňuje ich chuť. Ak by ste však chceli trochu zaexperimentovať, môžete ich pred upečením posypať farebnou posýpkou, ktorú si zamilujú najmä deti.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár