NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Vianočné citrónové kolieska zo starej kuchárky z roku 1983.
Vianočné citrónové kolieska zo starej kuchárky z roku 1983.
Recept Vianočné citrónové kolieska zo starej kuchárky z roku 1983.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Staré dobré kuchárky, ktoré vedeli, čo je chutné a zo stola zmizne ako prvé. U nás doma to boli linecké koláčiky, punčové rezy a tieto citrónové kolieska, ktoré pripravujem tradične na vianočné sviatky asi desiaty rok nepretržite. Určite vyskúšajte. V jednoduchosti je krása a nostalgia, kedy sme počas najkrajších sviatkov v roku boli pokope celá rodina. Dnes to už, žiaľ, nie je samozrejmosť. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   15.11.2024

Vianočné citrónové kolieska zo starej kuchárky z roku 1983.

Staré dobré kuchárky, ktoré vedeli, čo je chutné a zo stola zmizne ako prvé. U nás doma to boli linecké koláčiky, punčové rezy a tieto citrónové kolieska, ktoré pripravujem tradične na vianočné sviatky asi desiaty rok nepretržite. Určite vyskúšajte. V jednoduchosti je krása a nostalgia, kedy sme počas najkrajších sviatkov v roku boli pokope celá rodina. Dnes to už, žiaľ, nie je samozrejmosť. Autor: Karambola

20 min
Čas prípravy
7 min
Čas varenia
Suroviny
500 g
hladká múka
130 g
práškový cukor
370 g
maslo
3 ks
žĺtok
2 ks
citrón – šťava a kôra
podľa potreby
ríbezľový džem (na zlepenie)
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
7 min
Čas varenia

Jednoduché vianočné koláčiky patria k mojim najobľúbenejším. Okrem toho, že sú rýchle na prípravu, sú taktiež veľmi dobré. Ak by ste chceli miernu zmenu od klasických lineckých koláčikov alebo medovníkov, vyskúšajte tieto výborné citrónové kolieska.

  1. Hladkú múku, práškový cukor, maslo, žĺtky, nastrúhanú kôru a vytlačenú šťavu z dvoch citrónov vypracujeme pomocou robota do jednotného cesta, s ktorým hneď pracujeme. 
  2. Cesto vyvaľkáme na tenký plát, z ktoré vykrojíme kolieska a upečieme. 
  3. Pečieme pri 180 °C asi 7 minút – záleží však na hrúbke koliesok, preto čas sledujeme. Keď sú kolieska zlaté, vyberieme ich z rúry. Sú mäkké, ale po vychladnutí krásne stuhnú a držia tvar. 
  4. Kolieska lepíme ríbezľovou marmeládou a vrch posypeme práškovým cukrom.

Aby boli kolieska chrumkavé a krehké, uložíme ich do nádoby s pevným uzáverom a skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár