Do mlieka vsypeme asi lyžicu cukru a rozdrobíme droždie. Pridáme trochu múky a v teple necháme vzísť kvások. Zvyšnú múku preosejeme s pudingovým práškom aj zvyšným práškovým cukrom. Pridáme vanilkový cukor, soľ, heru, vajcia a kvások. Vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť.
Do vykysnutého cesta zapracujeme hrozienka. Cesto rozdelíme cca na 8 kúskov a z každého urobíme bochník. Bochníky necháme ešte chvíľu kysnúť. Z bochníkov vyvaľkáme 5 rovnako silných, dlhých prameňov a 3 menšie (na maličkú vianočku). Z 3 menších prameňov upletieme malý vrkoč.
Z väčších 3 prameňov urobíme tiež vrkoč a zvyšné 2 pramene zapletieme spolu, ktoré umiestnime na vrch väčšieho vrkoča. Aby sa nám vianočka nerozpadla, spevníme ju špajľami a necháme ešte cca 20 minút kysnúť na plechu. Nakoniec ju potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľami. Pečieme pri 190° C asi 10 minút, potom na 180° C cca 35 minút (menší vrkôčik kratšiu dobu). Ak nám vianočka rýchlo tmavne, prikryjeme ju alobalom.