NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočka Vianočka pre chlapov s kôprovou omáčkou
Vianočka pre chlapov s kôprovou omáčkou
Recept Vianočka pre chlapov s kôprovou omáčkou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: adkas

Zapečený vrkoč z bábiky bol taký nádherný, keď som ho vybrala z rúry, až mi ho bolo ľúto rozkrájať. Pokrájaný bol taký jemný, že sa mi kúsky na tanieri rozplietli, ale to nevadí. Výborná kôprová omáčka dokonale ladila s mäsom. Jedla by som ju aj bez prílohy i bez mäsa, bola naozaj veľmi dobrá. Doteraz som robila omáčku vždy na oleji a teraz som olej zamenila za maslo. Najemno nastrúhaná cibuľa podusená na masle urobila zázračnú zmenu chuti tejto omáčky. Autor: Adkas

adkas adkas    ·   6.10.2020

Vianočka pre chlapov s kôprovou omáčkou

Zapečený vrkoč z bábiky bol taký nádherný, keď som ho vybrala z rúry, až mi ho bolo ľúto rozkrájať. Pokrájaný bol taký jemný, že sa mi kúsky na tanieri rozplietli, ale to nevadí. Výborná kôprová omáčka dokonale ladila s mäsom. Jedla by som ju aj bez prílohy i bez mäsa, bola naozaj veľmi dobrá. Doteraz som robila omáčku vždy na oleji a teraz som olej zamenila za maslo. Najemno nastrúhaná cibuľa podusená na masle urobila zázračnú zmenu chuti tejto omáčky. Autor: Adkas

Suroviny
bravčová panenka
slanina nakrájaná na tenké plátky
soľ
korenie
muškátový oriešok
olej

Omáčka:

1 ks
cibuľa
50 g
maslo
1 lyžica
hladká múka
podľa chuti
soľ
podľa chuti
korenie
2 lyžice
posekaný kôpor
200 ml
vývar
200 ml
mlieko
250 ml
smotana na varenie
1 lyžica
ocot (alebo citrónová šťava)
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Mäso umyjeme, osušíme a pozdĺžne ho prekrojíme na tri časti tak, aby nám ostala jedna strana celá, čiže jednu stranu necháme spojenú.
  2. Vznikne nám základ pre zapletanie. Osolíme a okoreníme, jemne posypeme nastrúhaným muškátovým orieškom. Na každý prameň uložíme plátok slaniny a zapletieme ako vrkoč. Na konci mäso spojíme špáradlom.
  3. Preložíme na alobal, vrch pokropíme olejom, zabalíme alobal a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 25 - 30 minút. Alobal odkryjeme a necháme zapiecť ešte ďalších cca 10 minút. Skontrolujte mäso počas pečenia, aby ste ho zbytočne nevysušili.
  4. Kým sa pečie mäso, pripravíme kôprovú omáčku. Stredne veľkú cibuľu olúpeme a nastrúhame na strúhadle, ktoré používame na mrkvu. Maslo dáme rozpustiť a pridáme nastrúhanú cibuľu. Krátko restujeme, zaprášime hladkou múkou. Opäť krátko restujeme, stále miešame a podlejeme vývarom. Premiešame a podlejeme mliekom, čím zredukujeme hustotu omáčky. Podľa toho pridávame množstvo mlieka. Osolíme a okoreníme, pridáme nakrájaný kôpor, stále miešame a nakoniec pridáme smotanu. Krátko varíme a odstavíme.
  5. Podávame so zemiakovou kašou. Dobrú chuť.

Môj blog: Adkas-tastyfood

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár