Do šálky nadrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru, zalejeme trochou vlažného mlieka a čakáme na kvások.
Do misy dáme múku, soľ, cukor, vajcia, citrónovú kôru, žĺtky, maslo, kvások a zvyšok mlieka. Vypracujeme hladké cesto a necháme kysnúť 60 minút. Do cesta primiešame hrozienka a necháme cca 10 minút znovu kysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 9 bochníkov - pletencov. Začíname pliesť zo 4 pletencov spodné poschodie, 3 pletence na ďalšie poschodie a 2 pletence na horné poschodie. Dáme na plech s papierom na pečenie. A necháme ešte kysnúť 30 minút.
Vianočku si potrieme vajcom a môžeme posypať mandľami. Rúru si rozpálime na 220° C, po 10 minútach znížime na 150° C - 25 min, potom na 100° C - 25 min.