NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočka Vianočka podľa Klasotinky
Vianočka podľa Klasotinky
Recept Vianočka podľa Klasotinky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Klasotinka

Vynikajúca, mäkučká, nadýchaná vianočka s hrozienkami. Autor: Klasotinka

Klasotinka    ·   29.9.2020

Vianočka podľa Klasotinky

Vynikajúca, mäkučká, nadýchaná vianočka s hrozienkami. Autor: Klasotinka

Suroviny

Cesto:

700 g
polohrubá múka
330 ml
mlieko
140 g
rozpustené maslo
140 g
cukor
1 kocka
droždie
1 ks
vajce
2 ks
žĺtok
1 lyžička
soľ
1 lyžička
citrónová kôra
hrozienka namočené v rume
na potretie
vajce
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Do šálky nadrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru, zalejeme trochou vlažného mlieka a čakáme na kvások.
  2. Do misy dáme múku, soľ, cukor, vajcia, citrónovú kôru, žĺtky, maslo, kvások a zvyšok mlieka. Vypracujeme hladké cesto a necháme kysnúť 60 minút.
    Do cesta primiešame hrozienka a necháme cca 10 minút znovu kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 9 bochníkov - pletencov.
    Začíname pliesť zo 4 pletencov spodné poschodie, 3 pletence na ďalšie poschodie a 2 pletence na horné poschodie. Dáme na plech s papierom na pečenie. A necháme ešte kysnúť 30 minút.
  4. Vianočku si potrieme vajcom a môžeme posypať mandľami. Rúru si rozpálime na 220° C, po 10 minútach znížime na 150° C - 25 min, potom na 100° C - 25 min.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár