NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočka Vianočka plnená makom, tvarohom a orechmi
Vianočka plnená makom, tvarohom a orechmi
Recept Vianočka plnená makom, tvarohom a orechmi
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: _Nikoleta_

Ak máte radi vianočku, no chceli by ste zmenu, skúste si pripraviť takúto plnenú. Obsahuje tri plnky - mak, orechy a tvaroh, čím sa podobá koláču štedrák. Síce mi pri pečení popraskala, na chuti jej to vôbec neubralo a zmizla rýchlosťou blesku. Potešte svojich blízkych zaujímavými veľkonočnými raňajkami.

_Nikoleta_    ·   7.4.2022

Vianočka plnená makom, tvarohom a orechmi

Ak máte radi vianočku, no chceli by ste zmenu, skúste si pripraviť takúto plnenú. Obsahuje tri plnky - mak, orechy a tvaroh, čím sa podobá koláču štedrák. Síce mi pri pečení popraskala, na chuti jej to vôbec neubralo a zmizla rýchlosťou blesku. Potešte svojich blízkych zaujímavými veľkonočnými raňajkami.

40 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

1/2 kocky (20 g)
čerstvé droždie
100 ml
vlažné mlieko
1 lyžica (cca 15 g)
trstinový cukor
1 lyžica (cca 15 g)
hladká múka
300 g
hladká pšeničná múka
250 g
hladká špaldová múka
150 ml
vlažné mlieko
40 g
trstinový cukor
20 g
vanilínový cukor
2 ks
žĺtok
100 g
maslo
1/2 lyžičky
soľ

Maková plnka

100 g
mletý mak
4 lyžice
vlažné mlieko
1/2 bal.
vanilínový cukor
10 g
sladidlo (prípadne viac podľa chuti)
15 g
lekvár

Orechová plnka

120 g
mleté vlašské orechy
3 lyžice
vlažné mlieko
1/2 bal.
vanilínový cukor
10 g
sladidlo (prípadne viac, podľa chuti)

Tvarohová plnka

250 g
hrudkový tvaroh
1 ks
vajce
1 lyžica
zlatý klas
1 lyžica
citrónová šťava
štipka
sušená citrónová kôra
25 g
sladidlo (prípadne viac, podľa chuti)
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
  1. Ako prvé si pripravíme kvások. Do 100 ml vlažného mlieka primiešame lyžicu cukru aj múky a nadrobíme droždie. Prikryjeme utierkou a necháme 15 minút vzísť.
  2. Do misy dáme všetky ingrediencie na cesto (maslo izbovej teploty alebo rozpustené v mikrovlnke) a pridáme aj kvások. Miesime v robote, pokiaľ nám nevznikne cesto, ktoré sa pekne odliepa od stien misy. Vymiesené cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť hodinu.
  3. Plnky si pripravíme zmiešaním potrebných ingrediencií na každú z nich.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti. Vyvaľkáme, naplníme plnkou po celej ploche a zrolujeme. Keď máme pripravené všetky tri časti, zapletieme ich ako vrkoč. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom.
  5. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 35-40 minút. Po vychladnutí môžete posypať práškovým cukrom. Podávať môžete samotnú alebo doplniť lekvárom, tvarohom, jogurtom, či pripraviť si k nej kakao.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár