NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočka Vianočka na želanie, ktorá sa vždy podarí
Vianočka na želanie, ktorá sa vždy podarí
Recept Vianočka na želanie, ktorá sa vždy podarí
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: rebeka

U nás doma som nekupovala vianočku už asi 20 rokov. Stále pečiem tento recept, ak ma kopne múza, tak vyskúšam aj nový, ale stále sa vrátim na moju osvedčenú klasiku. S cestom sa pracuje luxusne, je jemná ako pierko a čerstvá, ešte teplá s mašličkou je nebíčko v papuľke. Autor: Naďa I. (Rebeka)

rebeka    ·   12.10.2020

Vianočka na želanie, ktorá sa vždy podarí

U nás doma som nekupovala vianočku už asi 20 rokov. Stále pečiem tento recept, ak ma kopne múza, tak vyskúšam aj nový, ale stále sa vrátim na moju osvedčenú klasiku. S cestom sa pracuje luxusne, je jemná ako pierko a čerstvá, ešte teplá s mašličkou je nebíčko v papuľke. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Suroviny
1 kg
polohrubá múka
3 dl
mlieko
200 g
práškový cukor
70 g
droždie
2 lyžice
olej
200 g
maslo (Hera)
podľa chuti
rum (zostane z hrozienok v ňom namočených)
1-2 bal.
vanilkový cukor
6 ks
žĺtok
1 lyžička
soľ
na potretie
žĺtok
mandle sekané na rezance
hrozienka naložené v rume
Postup receptu
Vytlačiť
  1. V deci teplého mlieka rozmiešame lyžičku cukru, pridáme droždie a necháme vzísť kvások. Ostatné suroviny dáme do misky, pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste zakryté bavlnenou utierkou.
  2. Po vykysnutí cesto ešte raz spracujeme, pridáme hrozienka a mandle. Necháme ešte pol hodinu kysnúť.
  3. Po vykysnutí máme 2 možnosti. Buď použijeme formu na vianočku alebo ju upletieme. Ja mám staršiu formu na vianočku, tak používam tú.
  4. Pečieme na 170 stupňov asi 10 minút, potom teplotu stiahneme na 150 stupňov a dopečieme asi 35 minút. Ja som piekla v teplovzdušnej len so spodným ohrevom + ventilátor.

Môj blog: Vaření s Tomem

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár