NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Mazanec Veľkonočný mazanec posypaný mandličkami
Veľkonočný mazanec posypaný mandličkami
Recept Veľkonočný mazanec posypaný mandličkami
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: rebeka

Samozrejme, že mazanec nesmie chýbať na veľkonočnom stole. Už roky pečiem jeden a nikdy nemením recept. Samozrejme, ak mením, tak ten druhý je nový a tento je starý, osvedčený. Veď čo, keď nový nebude tak chutný ako tento. Mala by som doma veľký problém :) S maslom odporúčam, ale ak nemáte alebo z nejakého dôvodu maslo nemôžete, tak ho zameňte za Heru alebo iný stužený tuk. Autor: Naďa I. (Rebeka)

rebeka    ·   13.3.2021

Veľkonočný mazanec posypaný mandličkami

Samozrejme, že mazanec nesmie chýbať na veľkonočnom stole. Už roky pečiem jeden a nikdy nemením recept. Samozrejme, ak mením, tak ten druhý je nový a tento je starý, osvedčený. Veď čo, keď nový nebude tak chutný ako tento. Mala by som doma veľký problém :) S maslom odporúčam, ale ak nemáte alebo z nejakého dôvodu maslo nemôžete, tak ho zameňte za Heru alebo iný stužený tuk. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Suroviny
600 g
polohrubá múka
150 g
maslo alebo Hera
150 g
práškový cukor
40 g
droždie
3 ks
žĺtok
250 ml
mlieko
100 g
hrozienka
panák
rum
1/2 lyžičky
soľ
z jedného citróna
strúhaná kôra
na posypanie
mandľové lupienky alebo hoblinky
na potretie
vajce
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Pripravíme si všetky suroviny. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme soľ, strúhanú citrónovú kôru a preosiaty práškový cukor.
  2. Do druhej menšej misky pripravíme kvások. V troch lyžiciach teplého mlieka rozpustíme lyžičku cukru, pridáme droždie a premiešame. Necháme vzísť kvások.
  3. Do misky s múkou pridáme kvások, pridáme aj mäkké maslo alebo Heru, žĺtky, rum, do ktorého sme namočili aj hrozienka a nakoniec aj zvyšné mlieko. Vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste zakryté utierkou kysnúť. Cesto kysne asi jednu hodinu. Záleží od teploty, akú máte doma.
  4. Po hodine kysnutia cesto ešte raz rukou spracujeme a necháme kysnúť pol hodinu.
  5. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu, vypracujeme bochníky a preložíme ich na papierom vyložený plech. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť pol hodinu.
  6. Pred pečením bochníky nastrihneme do tvaru kríža, potrieme vajíčkom a posypeme mandľami. Pečieme na 150 stupňov pri funkcii teplovzduch asi pol hodinu až 40 minút. Sledujeme.

Môj blog: Varenie s Tomem

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár