NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Veľkonočná plnka Veľkonočná plnka (fotopostup krok za krokom).
Veľkonočná plnka (fotopostup krok za krokom).
Recept Veľkonočná plnka (fotopostup krok za krokom).
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Pečená veľkonočná plnka je klasikou, ktorá sa robí v mnohých domácnostiach. Tentokrát vám prinášam recept na tú našu, ktorú pripravovala už moja babka. Teraz ju pripravuje moja mamka a tohto roku ju pripravujem aj ja pre svoju rodinu. Je to náš rodinný recept na veľkonočnú plnku, ktorá na sviatočnom stole nesmie chýbať. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   7.4.2025

Veľkonočná plnka (fotopostup krok za krokom).

Pečená veľkonočná plnka je klasikou, ktorá sa robí v mnohých domácnostiach. Tentokrát vám prinášam recept na tú našu, ktorú pripravovala už moja babka. Teraz ju pripravuje moja mamka a tohto roku ju pripravujem aj ja pre svoju rodinu. Je to náš rodinný recept na veľkonočnú plnku, ktorá na sviatočnom stole nesmie chýbať. Autor: Karambola

35 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny
800 g
bravčové mleté mäso
8 ks
rožok
8 ks
vajce
podľa chuti
soľ
podľa chuti
čierne korenie
4 strúčiky
cesnak
1 ks
cibuľa
100 ml
mlieko
podľa chuti
petržlenová vňať
na vymastenie
bravčová masť
na posypanie
strúhanka
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Niekto pridáva do pečenej veľkonočnej plnky údené mäso, iný zas na kúsky nakrájanú klobásu alebo slaninu. Ako sa hovorí, sto ľudí, sto chutí. Ak hľadáte nejaký nový recept alebo pečiete plnku po prvýkrát, určite vyskúšajte tento. 

  1. Rožky je najlepšie využiť staršie – deň alebo dva dni staré. Nakrájame ich na malé kocky, ktoré dáme do misky a zalejeme ich rozmiešaným celými vajíčkami, ktoré sme vopred osolili a okorenili podľa chuti. Do vajíčok pridávam aj trochu mlieka, aby boli rožky dosť "napité". Nie veľa, odhadom asi 100 ml. Záleží aj na veľkosti rožkov. Ak máte veľké rožky a zdá sa vám, že sú málo nasiaknuté tekutinou, pridajte ešte trochu mlieka. Takto zaliate rožky necháme chvíľu postáť.
  2. Následne k tejto mase pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, mleté mäso a celú hmotu premiešame. Nezabudnite ani na nasekanú petržlenovú vňať. Niekto ju z receptu úplne vynecháva, niekto pridáva veľa, aby bola krásne zelená. Každý si množstvo volí podľa vlastnej chute.
  3. Pripravenú masu dáme do hlbšieho plechu, ktorý sme vymastili bravčovou masťou. Pekne utlačíme a zarovnáme. Vrch posypeme strúhankou a dáme piecť.
  4. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 40 minút. Ak máte menší plech a plnina je vyššia, čas si upravte. Čím menší plech, tým je plnina vyššia a potrebujete viac času na pečenie, aby sa poriadne prepieklo aj vnútro. My doma máme radi vyššiu plninu. Pečiem dlhšie a v prípade, že mi veľmi pripeká vrch, prikryjem ho alobalom. Takto sa plnina prepečie vo vnútri a vrch nebude pripálený.

*Tip: Odporúčam, aby ste pridali trochu soli, počas pečenia sa to stratí a nestane sa, že budete mať celú plninu málo vychutenú.

Po upečení nechajte veľkonočnú plnku vychladnúť a následne ju môžete nakrájať a podávať. Výborná je sama o sebe, prípadne k mäsu. Okrem nej si môžete urobiť podľa tohto receptu aj chutnú veľkonočnú babu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár