NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Veľkonočná hrudka Veľkonočná hrudka na sladko s fotopostupom
Veľkonočná hrudka na sladko s fotopostupom
Recept Veľkonočná hrudka na sladko s fotopostupom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Veľkonočnú hrudku alebo syrek pripravujeme hlavne na veľkonočné sviatky. Niekto ju pripravuje naslano s trochou petržlenovej vňate, niekto bez, niekto zasa pridáva osmaženú cibuľku, prípadne iba nakrájanú jarnú cibuľku, niekto ju naopak pripravuje nasladko s prídavkom hrozienok, s trochou rumu alebo bez. Je nespočetné množstvo receptov a je len na vás, ktorý variant si zvolíte vy a ktorý vám bude najviac vyhovovať. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   9.4.2025

Veľkonočná hrudka na sladko s fotopostupom

Veľkonočnú hrudku alebo syrek pripravujeme hlavne na veľkonočné sviatky. Niekto ju pripravuje naslano s trochou petržlenovej vňate, niekto bez, niekto zasa pridáva osmaženú cibuľku, prípadne iba nakrájanú jarnú cibuľku, niekto ju naopak pripravuje nasladko s prídavkom hrozienok, s trochou rumu alebo bez. Je nespočetné množstvo receptov a je len na vás, ktorý variant si zvolíte vy a ktorý vám bude najviac vyhovovať. Autor: Karambola

35 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny
10 ks
vajce
1 l
mlieko
150 g
kryštálový cukor
50 g
hrozienka
štipka
soľ
1 bal.
vanilkový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Veľkonočná hrudka nasladko je síce menej známa ako tá naslano, no chuťovo je výborná a rozhodne sa oplatí vyskúšať. U nás doma ju pripravujeme pravidelne, pričom zo stola zmizne vždy ako prvá.

  1. Pripravíme si hrniec s dvojitým dnom, aby sme predišli pripáleniu. Ja používam hrniec s otvorom na bočnej vonkajšej strane, kde sa pridáva voda. 
  2. Do hrnca nalejeme mlieko, ktoré osladíme kryštálovým a vanilkovým cukrom, pridáme štipku soli, hrozienka a rozmiešané vajíčka. 
  3. Celú hmotu poriadne rozmiešame a dáme variť na stredný stupeň. Ak ste použili hrniec s dvojitým dnom, nemusíte stále miešať – to je výhoda využitia týchto hrncov. Ak ste však použili klasický hrniec, je potrebné, aby ste vajíčka v mlieku neustále miešali, inak vám hmota prihorí. 
  4. Ak dostanete konzistenciu zrazených vajíčok, hrudka je hotová. Pripravíme si sito, do ktorého uložíme gázu. Zlejeme "zrazené" vajíčka, gázu uzavrieme a pomocou rúk ešte vytlačíme prebytočnú tekutinu. Čím viac tekutiny vytlačíte, tým suchšia hrudka bude. Šnúrkou gázu uzavrieme a zavesíme nad umývadlo. Necháme vychladnúť.
  5. Po vychladnutí šnúrku odstránime, gázu odoberieme a hrudku zvrchu zrežeme, aby sme mali rovnú plochu na uloženie hrudky. Necháme poriadne vychladiť v chladničke a môžeme podávať.

Okrem hrozienok môžete do hrudky pridať pokojne aj iné sušené ovocie. Podobne chutia napríklad brusnice. Máte chuť skôr na niečo slané? Vyskúšajte tento recept na hrudku na slano, ktorá je výborná napríklad k šunkám či údenému.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár