NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Veľkonočná plnka Veľkonočná baba (fotorecept krok za krokom).
Veľkonočná baba (fotorecept krok za krokom).
Veľkonočná baba (fotorecept krok za krokom).
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Recept na veľkonočnú babu má určite každý svoj vlastný. Tento náš je však najlepší, pretože si ho viete prispôsobiť presne podľa svojich predstáv. Môžete v ňom zameniť mäso, pridať alebo doplniť korenie a podobne. Určite ho tento rok vyskúšajte. Neoľutujete. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   4.4.2025

Veľkonočná baba (fotorecept krok za krokom).

Recept na veľkonočnú babu má určite každý svoj vlastný. Tento náš je však najlepší, pretože si ho viete prispôsobiť presne podľa svojich predstáv. Môžete v ňom zameniť mäso, pridať alebo doplniť korenie a podobne. Určite ho tento rok vyskúšajte. Neoľutujete. Autor: Karambola

35 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia
Suroviny
10 ks
rožok
10 ks
vajce
500 g
údené mäso
200 ml
mlieko
podľa chuti
soľ
podľa chuti
čierne korenie
podľa chuti
petržlenová vňať
podľa potreby
bravčová masť
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia

Veľkonočná baba je u nás doma klasikou. Rovnako ako judáše, baranček alebo mazanec, ktorý robím podľa tohto receptu. Recept na ňu mám univerzálny. Každý rok si ho viem prispôsobiť podľa svojich predstáv – niekedy niečo pridám, inokedy odoberiem.

  1. Údené mäso sa zvykne variť vo vode. Tento krok som však vynechala a nakrájala som ho na malé kocky. Ak chcete, mäso môžete v horúcej vode variť asi pol hodinu. Vývar nevylievajte. Dá sa použiť pri varení fazuľovej polievky.
  2. Vajíčka rozbijeme, bielky a žĺtky oddelíme. K žĺtkom pridáme soľ a čierne korenie a poriadne ich rozmiešame.
  3. Rožky nakrájame na malé kocky. Zalejeme mliekom (ak máte veľké rožky a zdá sa vám málo mlieka, môžete ešte pridať buď mlieko, alebo vodu z vareného údeného) a premiešame. Následne prilejeme rozmiešané okorenené a osolené žĺtky a znova premiešame.
  4. K tejto mase pridáme aj trochu nakrájanej petržlenovej vňate. Ja som pridala aj 4 strúčiky cesnaku.
  5. Bielky, ktoré sme si oddelili, vyšľaháme mixérom do tuhého snehu a po troške ich primiešame k mase s údeným.
  6. Pripravíme si plech, ktorý vymastíme bravčovou masťou a poriadne utlačíme, aby sme nemali žiadne vzduchové bubliny. Pekáč si volíte podľa toho, ako vysokú babu chcete mať. Čím väčší plech, tým nižšia baba. My máme radi vyššiu babu, preto volím stredne veľký plech.
  7. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 30 minút. Potom teplotu zvýšime na 200 st. a pečieme ďalších 15 minút, aby sme získali chrumkavý povrch. Nezabúdajte, čím menší plech, tým vyššia baba a tým pádom potrebujete dobu pečenia predĺžiť, aby sa vám poriadne prepiekla.

Veľkonočná baba je sýty slaný koláč, ktorý je ako stvorený po dlhom pôste. Výborne chutí samostatne, prípadne skombinovaný s ďalšími veľkonočnými chuťovkami. Určite ho tieto sviatky pripravte. Uvidíte, že s ním budete mať úspech.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár