NajRecept.sk Dezerty Koláče Úsporné majolkové tvarohové koláče z kysnutého cesta, ktoré je nádherne jemné a mäkké, pripomína pavučinu.
Úsporné majolkové tvarohové koláče z kysnutého cesta, ktoré je nádherne jemné a mäkké, pripomína pavučinu.
Recept Úsporné majolkové tvarohové koláče z kysnutého cesta, ktoré je nádherne jemné a mäkké, pripomína pavučinu.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Janaha

Kedykoľvek mám v chladničke otvorený kelímok majonézy, rozhodnem sa upiecť tieto koláčiky. Cesto je nádherne jemné a mäkké, pripomína pavučinu a pracuje sa s ním skvele. Použitie majonézy pridáva cestu vláčnosť a výsledné koláčiky sú potom náramne chutné a mäkké. Navyše je to skvelý spôsob, ako využiť zvyšky majonézy, takže nič neplytváme.

Janaha    ·   29.4.2024

Úsporné majolkové tvarohové koláče z kysnutého cesta, ktoré je nádherne jemné a mäkké, pripomína pavučinu.

Kedykoľvek mám v chladničke otvorený kelímok majonézy, rozhodnem sa upiecť tieto koláčiky. Cesto je nádherne jemné a mäkké, pripomína pavučinu a pracuje sa s ním skvele. Použitie majonézy pridáva cestu vláčnosť a výsledné koláčiky sú potom náramne chutné a mäkké. Navyše je to skvelý spôsob, ako využiť zvyšky majonézy, takže nič neplytváme.

30 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

750 g
polohrubá múka
250 ml
majonéza
asi 300-350 ml
mlieko podľa potreby
1 kocka
droždie (42g)
4 lyžice
kryštálový cukor
štipka
soľ

Tvarohová náplň:

500 g
tvaroh
1 ks
vajce
1 bal.
vanilkový cukor (20g)
podľa chuti
práškový cukor
na ozdobu
hrozienka

Na natieranie pred pečením:

1 ks
vajce

Na natieranie po upečení:

asi 30 g
rozpustené maslo
1 lyžica
rum
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
  1. Zo všetkých surovín (určených na cesto) som zarobila klasické kysnuté cesto. Ja som cesto dala urobiť do domácej pekárne, ale môžete aj ručne. Pokiaľ budete robiť ručne urobte si kvások so 100 ml vlažného mlieka, lyžice cukru a droždia a zamiešajte si mäkké cesto, ktoré nechajte dobre vykysnúť.
  2. Zatiaľ čo som čakala na cesto, pripravila som si tvarohovú plnku.
  3. Vykysnuté cesto som na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkala na hrúbku približne 1 cm a kovovou formičkou som robila kruhy s priemerom 8 cm.
  4. Vykrojené koláče som naskladala na plech vyložený papierom na pečenie a nechala asi 15 - 20 minút nakysnúť (záleží na teplote v miestnosti). Koláče nedávajte veľmi husto, aby si pri pečení zachovali pekný tvar. Mne vyšli 3 plechy po 9 koláčov, plus ešte 5 koláčov sa pieklo na menšom plechu.
  5. Do každého koláča som dnom menšieho pohára vytlačila jamku, dala som tu tvarohovú plnku. Do stredu tvarohovej náplne som položila hrozienok, okraje koláčov som potrela rozšľahaným vajíčkom a nechala na plechu znova 15 – 20 minút nakysnúť.
  6. Piekla som asi 15 minút na 180° (riaďte sa svojou rúrou – každá rúra pečie inak). Ešte horúce koláče som potrela rozpusteným maslom zmiešaným s rumom a po vychladnutí jemne pocukrovala.
  7. Z tohto množstva cesta mi vyšlo 32 koláčov, záleží ako hrubo vyvaľkáte cesto. Mlieko pridávajte do cesta postupne, každá múka saje tekutiny inak. Pri ručnom spracovaní cesta je spravidla potrebné pridať do cesta trochu viac tekutiny, než keď sa cesto robí v domácej pekárni. Hrozienok môžete dať aj viac, prípadne ich môžete rovno zamiešať do tvarohovej plnky. Ak budete cesto hniesť ručne použite práškový cukor, ja som cesto robila v domácej pekárni a tam stačí aj kryštálový.

Môj blog: Recepty z mojej kuchyne

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár