NajRecept.sk Sviatočné pečenie Narodeniny Jednohubky Urobte si zásoby na zimu s touto najlepšou cuketovou nátierkou
Urobte si zásoby na zimu s touto najlepšou cuketovou nátierkou
Recept Urobte si zásoby na zimu s touto najlepšou cuketovou nátierkou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: NajLucka

Tento recept je perfektný pre tých, ktorí majú bohatú úrodu cukiet a hľadajú chutný a univerzálny spôsob, ako ich využiť. Naša nátierka je skvelá nielen na hrianky, ale môžete ju použiť aj ako omáčku k mäsu alebo dokonca ako dip k chipsom. Je to všestranný doplnok k akémukoľvek jedlu, ktorý zaručene oživí vaše zimné stolovanie.

NajLucka NajLucka    ·   19.12.2023

Urobte si zásoby na zimu s touto najlepšou cuketovou nátierkou

Tento recept je perfektný pre tých, ktorí majú bohatú úrodu cukiet a hľadajú chutný a univerzálny spôsob, ako ich využiť. Naša nátierka je skvelá nielen na hrianky, ale môžete ju použiť aj ako omáčku k mäsu alebo dokonca ako dip k chipsom. Je to všestranný doplnok k akémukoľvek jedlu, ktorý zaručene oživí vaše zimné stolovanie.

20 min
Čas prípravy
190 min
Čas varenia
Suroviny
1 kg
žltá cuketa
150 g
cibuľa
100 g
kečup
2 lyžice
rastlinný olej
1 lyžica
ocot
1 lyžička
soľ
1 lyžička
kryštálový cukor
podľa chuti
cesnak
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
190 min
Čas varenia
  1. Cuketu najskôr dôkladne umyjeme a potom ju osušíme. Je ideálne vyberať pre tento recept mladšie cukety, ktoré ešte nevyvinuli veľké semená vo vnútri. V prípade, že máte k dispozícii staršie cukety s väčšími semenami vo vnútri, jednoducho ich odstráňte pomocou lyžice.
  2. Cuketu najskôr nakrájame na malé kocky a tie potom presunieme do hrnca. Varíme ich, kým cuketa úplne nezmäkne a nerozvarí sa. Pre tých, ktorí potrebujú urýchliť prípravu, je možné cuketu rýchlo rozdrviť pomocou mäsového mlynčeka.
  3. Najprv očistíme cibuľu a cesnak a nasekáme ich na drobno. Túto zmes potom pridáme k už rozvarenej cukete. Následne zmes osolíme, prisypeme trochu cukru a dochutíme čiernym korením podľa osobnej preferencii.
  4. Potom do zmesi prilejeme olej a pridáme kečup. Zmes necháme dusiť na miernom ohni približne 2 až 3 hodiny. Počas dusenia je dôležité zmes občas premiešať, aby sa cuketa nepripálila. Dĺžka dusenia sa môže líšiť v závislosti od toho, koľko vody cuketa uvoľní. Preto pokračujte vo varení, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu nátierky.
  5. Nakoniec do zmesi vmiešame ocot a necháme nátierku dusiť ešte ďalších 10 minút. Po uplynutí tejto doby nátierku odstavíme z ohňa. Potom ju starostlivo naplníme do pohárov a dôkladne ich uzavrieme.
  6. Po uzavretí pohárov s nátierkou ich otočíme hore nohami. Následne ich prikryjeme dekou a necháme pomaly vychladnúť. Takto pripravené poháre potom uložíme na tmavé a chladné miesto, ako je napríklad komora. Prajeme dobrú chuť!
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár