NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Univerzálna paradajková omáčka bez múky. Vhodná je na okamžitú konzumáciu aj sterilizovanie.
Univerzálna paradajková omáčka bez múky. Vhodná je na okamžitú konzumáciu aj sterilizovanie.
Recept Univerzálna paradajková omáčka bez múky. Vhodná je na okamžitú konzumáciu aj sterilizovanie.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Paradajková omáčka bez múky je chutná a diétna. Zároveň nie je príliš ťažká, takže je ideálna ako na obed, tak aj na neskorú večeru. Jej príprava je rýchla a jednoduchá, pričom na recept vám postačí len niekoľko základných surovín.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   15.1.2025

Univerzálna paradajková omáčka bez múky. Vhodná je na okamžitú konzumáciu aj sterilizovanie.

Paradajková omáčka bez múky je chutná a diétna. Zároveň nie je príliš ťažká, takže je ideálna ako na obed, tak aj na neskorú večeru. Jej príprava je rýchla a jednoduchá, pričom na recept vám postačí len niekoľko základných surovín.

25 min
Čas prípravy
95 min
Čas varenia
Suroviny
5 kg
zrelé paradajky
450 g
cibuľa
40 g
cesnak
hrsť
petržlenová vňať
120 ml
olivový olej
1 lyžica
cukor
2 – 3 lyžice
soľ
10 ks
listy bazalky
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
95 min
Čas varenia

Paradajková omáčka ja univerzálna. Ja ju najradšej robím k špagetám, no hodí sa aj k rôznym druhom mäsa, napríklad ku kuraciemu alebo bravčovému. Na jej prípravu je dôležité použiť zrelé paradajky, ktoré sú mäkké, šťavnaté a majú výraznú chuť.

  1. Paradajky umyjeme, očistíme a nakrájame na štvrtiny. Následne nakrájame aj cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať.
  2. Do hrnca nalejeme olivový olej a osmažíme na ňom cibuľu. Po približne 5 minútach pridáme cukor, cesnak, petržlenovú vňať a smažíme ďalej.
  3. K zmesi prisypeme paradajky, osolíme, premiešame a varíme 5 až 6 minút. Potom teplotu znížime a za občasného premiešania varíme 60 až 70 minút.
  4. K paradajkám pridáme bazalku a varíme ďalších 10 až 15 minút. Následne hrniec stiahneme z ohňa, omáčku precedíme cez hrubšie sitko (aby sme sa zbavili jadierok, šupiek a ďalších väčších kúskov) a rozmixujeme.

Hotovú omáčku môžete okamžite podávať. Po vychladnutí ju skladujte v chladničke a skonzumujte do 3 až 5 dní. Keď viete, že ju nestihnete celú zjesť, nalejte ju do pohárov a sterilizujte. Takto vám vydrží niekoľko mesiacov. 

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár