NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Tradičný vianočný makový a orechový závin, ktorý je tak dobrý, že nevydrží do ďalšieho dňa.
Tradičný vianočný makový a orechový závin, ktorý je tak dobrý, že nevydrží do ďalšieho dňa.
Recept Tradičný vianočný makový a orechový závin, ktorý je tak dobrý, že nevydrží do ďalšieho dňa.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Margita Markovičová

Tradičný makový a orechový maslový závin je u nás na Vianoce klasikou. Pripraviť si ho však môžete kedykoľvek počas roka. Cesto je mäkké aj niekoľko dní a plnka je dokonale šťavnatá. Autor: Margita Markovičová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   11.12.2024

Tradičný vianočný makový a orechový závin, ktorý je tak dobrý, že nevydrží do ďalšieho dňa.

Tradičný makový a orechový maslový závin je u nás na Vianoce klasikou. Pripraviť si ho však môžete kedykoľvek počas roka. Cesto je mäkké aj niekoľko dní a plnka je dokonale šťavnatá. Autor: Margita Markovičová

30 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

600 g
polohrubá múka
60 g
práškový cukor
1 kocka
droždie
štipka
soľ
250 g
maslo
2 ks
žĺtok
2 dcl
mlieko

Maková plnka:

300 g
mak
300 g
kryštálový cukor
1,5 dcl
voda
1 dcl
rum
1 ks
citrón (iba kôra z neho)

Orechová plnka:

300 g
mleté orechy
300 g
kryštálový cukor
1,5 dcl
voda
1 ks
pomaranč alebo citrón (iba kôra z neho)
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Kysnuté záviny patria medzi stálice v mojej zbierke receptov. Robím ich pravidelne, pričom nesmú chýbať ani počas Vianoc. Vtedy na stole skvelo dopĺňajú ďalšie vianočné koláčiky. Okrem skvelej chuti potešia aj tým, že vedia skvelo zasýtiť, takže sú perfektné aj na raňajky či desiatu.

  1. Zo všetkých ingrediencií na cesto vymiesime pevné nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť približne 1,5 hodiny.
  2. Cesto následne rozdelíme na 4 bochníky, rozvaľkáme a naplníme buď makovou alebo orechovou plnkou. Zatočíme, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným žĺtkom, necháme obschnúť, znova potrieme a pečieme pri teplote 160 °C približne 40 minút.
  3. Maková plnka: Vodu uvaríme s kryštálovým cukrom, zalejeme ňou mak, pridáme ďalšie ingrediencie, premiešame a necháme vychladnúť.
  4. Orechová plnka: Vodu uvaríme s cukrom, zalejeme ňou orechy, pridáme ďalšie ingrediencie, necháme vychladnúť a použijeme.

Upečené záviny necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Výborné sú aj na druhý či tretí deň, no sú tak dobré, že vám dovtedy určite nevydržia. S cestom sa skvelo pracuje a okrem makovej a orechovej plnky ho môžete naplniť aj kakaovou.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár