NajRecept.sk Dezerty Koláče Tradičný turecký koláč so sladkým sirupom, ktorý je tak šťavnatý, že sa vám rozplynie v ústach.
Tradičný turecký koláč so sladkým sirupom, ktorý je tak šťavnatý, že sa vám rozplynie v ústach.
Recept Tradičný turecký koláč so sladkým sirupom, ktorý je tak šťavnatý, že sa vám rozplynie v ústach.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Ak si chcete pripraviť niečo sladké, no radi by ste zaexperimentovali, vyskúšajte tento tradičný turecký koláč známy aj pod názvom Kalburabastı. Recept je jednoduchý a stačiť vám naň budú základné suroviny, ktoré máte bežne doma.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   18.9.2024

Tradičný turecký koláč so sladkým sirupom, ktorý je tak šťavnatý, že sa vám rozplynie v ústach.

Ak si chcete pripraviť niečo sladké, no radi by ste zaexperimentovali, vyskúšajte tento tradičný turecký koláč známy aj pod názvom Kalburabastı. Recept je jednoduchý a stačiť vám naň budú základné suroviny, ktoré máte bežne doma.

30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

1 ks
vajce
1 ks
žĺtok
75 g
cukor
70 ml
olej
200 g
maslo
500 g
hladká múka
1/4 lyžičky
kypriaci prášok

Sirup

600 ml
voda
500 g
kryštálový cukor
10 g
vanilkový cukor
3 plátky
citrón
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Kalburabastı je šťavnatý koláč, ktorý môžete podávať ako sladké zakončenie obeda či chutný dezert ku káve. Tým, že u nás nie je tak rozšírený, máte istotu, že prekvapíte každú jednu návštevu.

  1. Ako prvé si pripravíme sirup. Do hrnca nalejeme vodu, pridáme kryštálový a vanilkový cukor, a varíme približne 10 minút. Následne pridáme plátky citróna a varíme ešte ďalších 30 sekúnd.
  2. V mise vymiešame vajce, žĺtok a cukor. Potom pridáme olej, zmäknuté maslo, múku, kypriaci prášok a vypracujeme pevné cesto, ktoré dáme na 20 minút do chladničky.
  3. Z cesta si odoberáme menšie kúsky, ktoré vytvarujeme do podlhovastej rolky. Tú následne jemne pritlačíme o strúhadlo, aby sme vytvorili obdĺžnik s dĺžkou 7,5 cm, šírkou 2,5 cm a hrúbkou 1 až 1,5 cm a zároveň aby sme na povrchu cesta získali jemný vzor.
  4. Koláče umiestnime na olejom vymazaný plech a pečieme na 200 °C približne 20 minút.
  5. Upečené koláče ešte horúce prelejeme teplým sirupom a vložíme do chladničky na 2 hodiny. Následne podávame aj so šťavou.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár